La UE retira Panamà de la llista negra de paradisos fiscals

Els ministres de Finances del bloc europeu acorden reduir-la a la meitat un mes després d'haver-la creat

El comissari d’Afers Econòmics de la Unió Europea, Pierre Moscovici, va treure ferro ahir a l’afectació econòmica de la crisi política.
Laia Forès
23/01/2018
2 min

BRUSSEL·LESNomés ha passat un mes i mig des que la Unió Europea va anunciar com a gran pas contra l'evasió fiscal la creació d'una llista negra de paradisos fiscals arreu del món. La iniciativa ja va néixer coixa perquè a la llista només hi havia 17 països, però aquest dimarts la UE ha decidit reduir-la i deixar-la en només nou estats o regions autònomes. Entre els països que n'han sortit hi ha Panamà, un dels símbols de l'evasió fiscal.

La UE ha tret de la llista negra vuit estats i regions autònomes: Panamà, Corea del Sud, els Emirats Àrabs, Barbados, Grenada, Macau, Mongòlia i Tunísia. Aquests països han passat a engreixar la llista gris, formada pels paradisos fiscals que s'han compromès davant la UE a complir amb la normativa de l'OCDE contra l'evasió fiscal. La llista grisa la formen ara 55 jurisdiccions, entre els quals hi ha Andorra.

"La decisió d'avui debilita encara més la credibilitat del que ja era una llista dubtosa", ha advertit l'eurodiputat dels Verds Ernest Urtasun (ICV). El govern espanyol, en canvi, nega cap pèrdua de credibilitat. "Com menys països hi hagi a la llista negra, millor. Voldrà dir que els països han assumit els seus compromisos", ha assegurat el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos.

Poca transparència

La UE revisarà d'aquí un any si els països de la llista gris han complert amb els compromisos o no. Si no ho han fet, passaran a la llista negra. El procés, però, no serà transparent perquè la UE només farà públics els compromisos assumits -i per tant, el seu compliment- si els països donen explícitament el seu consentiment.

"Aquest procés, per ser més creíble, ha de ser suficientment transparent. Pero penso que sense el permís de les respectives jurisdiccions que han assumit aquests compromisos seria injust revelar-los", ha afirmat Vladislav Goranov, ministre de Finances de Bulgària, país que ocupa la presidència rotatòria de la UE.

stats