1R PREMI JOVE PERIODISTA

El Cor de Rock d'Andorra és tot passió

"Cantar ajuda a viure", i aquest projecte tan innovador ens ho deixa ben clar

Jordi Porta i Gil Blasi / OLGA MONTES
Olga Montes Ribeiro
22/02/2018
5 min

Andorra la VellaJordi Porta i Gil Blasi són els codirectors del Cor de Rock d'Andorra, fundat l'any 2017 per ambdós músics, un projecte innovador que neix en una escola i acaba obrint-se a tota la societat. Un cor diferent a tots els clàssics, per a totes aquelles persones que volen cantar però no saben on. És rock: és música, és passió i som família, una associació de bona música que no deixarà indiferent al nostre país.

Què és el Cor de Rock d'Andorra?

El Cor de Rock d'Andorra és una associació cultural d'unes 45 persones, que es va formar l'any passat després d'estar fent estatuts per així poder començar a crear-la.

De fet, la nostra idea és crear un cor més estable on puguem tenir un repertori més ampli que no pas el cor de nens, que és un cor més efímer, més ràpid, perquè hi són quatre anys com a molt, i cada any s'està renovant; en canvi, amb aquest nou cor tindríem aquesta estabilitat.

Va costar molt arrancar amb aquest projecte?

Déu n’hi do! Perquè el fet d'estar dins dels paràmetres de la burocràcia, t'estimula i obliga a fer estatuts. Jo recordo que en els estatuts ens hi vam fer mal perquè fins i tot vam haver de tenir advocats que ens van ajudar i que ens anaven comunicant amb el Govern, perquè havíem de redactar molts aspectes, crear una junta, havíem de demanar permisos per dir-nos Andorra...

En conclusió, havíem de gestionar un munt de permisos i tenir en compte aspectes que no teníem ni la més mínima idea de com fer; ara bé, un cop ens hi vam posar, finalment, ens en vam sortir; recordo haver estat uns sis mesos per poder arribar a ser associació.

Abans de crear aquest cor, us va sorgir alguna por?

No, era il·lusió més que por. Potser sí que el que ens preocupava més era el tema dels horaris, de com ho faríem, perquè tenim família, tenim el cor dels nens que ja ens ocupa molt temps, i pensàvem que ara fer un altre cor potser era massa feina i a veure on el podíem introduir i com ens ho faríem.

Pensem que va ser una bona idea de fer-lo aquí a Encamp i després de l'assaig del cor amb els nens, perquè així ho fèiem tot en una tarda i no ho havíem de partir en dos dies. A més a més, per als participants del cor d'Andorra també va semblar bona idea perquè així fèiem les hores seguides a la setmana i no havien de partir horari.

Qui us va donar suport en els moments de creació d'aquest cor?

El meu germà ens va ajudar molt al principi amb els estatuts, la junta també va ajudar a tirar endavant tot aquest projecte i el comú d'Encamp, que ens va donar suport per poder formar aquest cor a Encamp; d’una banda, posant a la nostra disposició l'adreça postal per poder ser associació a Encamp i, de l’altra, en donar-nos la subvenció per al manteniment i el funcionament de l'associació. I per últim també ens ha donat suport l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança d'Encamp, que ens permet fer els assajos a la sala d'actes de l'escola.

Què o qui us va inspirar en la creació del cor?

De fet, se'ns va acudir aquesta idea quan vam anar i tornar d'Anglaterra amb el cor de nens, després d'haver fet aquella trobada amb 300 cors d'adults que formen part del projecte Rock Choir, vam veure que aquesta idea tenia ressò en els adults d'allà, i vam pensar, per què no fer-ho aquí?

I no només això, també hi ha el fet que els alumnes de 1r a 4t que són integrants del Cor de Rock d'Encamp, en arribar a 4t, per ells sempre és un drama marxar, ja que se senten formant part d’una família i els costa deixar el cor. Doncs, crear aquest cor d'Andorra també ha estat una oportunitat per als alumnes que volien continuar cantant i volien continuar després de quatre anys de projectar les seves veus.

I la veritat és que aquest cor està funcionant, perquè són 2 hores de desconnexió per a la gent, i la veritat és que tots estan molt motivats. És un cor que fuig una mica dels altres cors més clàssics, amb cançons que han marcat d'alguna manera la vida de tots els que venen aquí a cantar perquè són persones de més de 30 anys, a part dels joves, i d'alguna manera senten aquestes músiques.

Per la vostra vida, què significa aquest cor?

Jo crec que el Cor d'Andorra és com revertir un projecte escolar que es fa des de l'escola cap a la societat, això és el que jo valoro més positivament. I és que, d'una feina escolar, nascut de l'escola andorrana, ha crescut moltíssim i ara estem donant l'oportunitat a la societat de fer part d'aquest projecte, i jo crec que això és el més bonic de tot plegat.

També hi ha la passió per cantar, perquè és una cosa que m'emociona, que m'agrada moltíssim, i poder-ho compartir amb tots els associats que venen a cantar cada setmana, doncs és una gran alegria, i com dic jo, ajuda a viure.

Com vau difondre aquest projecte innovador?

Bàsicament va ser el boca-orella, als adults que ens anaven demanant o als pares dels nens que jo ja sabia que volien cantar, jo els contactava i els deia que estàvem provant de crear el cor d'Andorra. També a través del Facebook, la gent que jo ja sabia que els podria interessar, principalment als alumnes del cor de nens, els posava tots en un grup i els comunicava la nostra idea i si hi estarien interessats. I la informació es va anar passant i, passat un any, encara no ha parat, perquè a cada assaig rebem gent nova que vol provar aquesta associació i aquest projecte tan innovador.

Què ús apassiona més d'aquest projecte?

Les actuacions, el fet d'actuar i veure que després d'una actuació et ve la gent i et diu que l'has fet plorar, com a músic això és el millor; poder emocionar a la gent és meravellós. I el fet de motivar a la gent que són amateurs i que pensaven que no podien cantar o no podien participar, i ho fan i també s'emocionen ells i emocionen al públic, això és el més gran que pot passar.

També hi ha la por que tenien tots els adults, aquella inseguretat que ara s'ha transformat en seguretat i alegria. A part volem destacar que hi ha una cohesió de grup que es nota als sopars que fem, als assajos, a les actuacions... S’ha creat un grup molt maco; d'edats molt diverses i de cultures molt diferents i tothom troba el seu lloc en aquest cor.

Què diríeu a les persones que volen cantar, però no saben on apuntar-se?

Que no s'ho pensin dues vegades i que contactin amb l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança d'Encamp, que els donarà tota la informació necessària. També poden buscar a la pàgina del Facebook, Cor de Rock d'Andorra, que hi enviïn un missatge, que demanin tota la informació que necessitin saber, o que vinguin directament als assajos que són cada dimarts de 19 a 21 hores, a la sala d'actes de l'escola per provar i participar d’un assaig, perquè tots els que ho proven, repeteixen aquesta experiència.

Assaig del Cor de Rock / OLGA MONTES

Des del 2009, que neix el cor de rock a l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp, els alumnes i professors donen vida a una experiència única. I ara, des del setembre de 2017 neix un nou projecte obert a tota la població; on la passió, l’alegria i l’emoció de la música i del cant es fonen en un sol cor: el Cor de Rock d’Andorra.

stats