FINALISTA PREMI JOVE PERIODISTA

L’art a l’Andorra actual

El Principat ha creat molts projectes en què l’art més profund ha pogut arribar al poble i d’altres en els quals els habitants del país han pogut innovar

Laia Guerrero Duarte
22/02/2018
4 min

Andorra la VellaLa paraula art ve del llatí 'ars', que significa ofici, coneixement tècnic o habilitat en realitzar una tasca tant manual com intel·lectual. És una via tant d’expressió com de creació en la qual s’aplica en una obra l’habilitat i el gust seguint uns principis estètics.

Al llarg dels anys, l’art ha evolucionat; ara les obres poden ser materials o immaterials (ja sigui utilitzant imatges, so, o bé l’expressió corporal). Hi ha sis tipus d’art: la poesia, l’arquitectura, l’escultura, la pintura, la dansa i la música. Tot i que també s’accepten el cinema, la fotografia i el còmic. De fet, l’art té moltes sortides i no es pot definir d’una sola manera, ja que té moltíssimes cares, i pot ser una representació de la realitat, és a dir, una còpia d’aquesta realitat, una còpia d’imatges reals. O bé una interpretació, una nova realitat, una creació d’imatges impossibles. Pot ser una expressió de sentiments o bé una provocació d’emocions a l’espectador. En definitiva, és un llenguatge, un acte de comunicació d’idees i sentiments propis, en el qual el missatge pot ser implícit, explícit o simbòlic. Tot i que l’art tingui una intenció que va més enllà de l’estètica, la funció pot variar segons l’època en què l’obra es realitza i va canviant al llarg de la història i depenent dels fets. Pot tenir una funció religiosa, didàctica, màgica, entre altres, tal com diu Antonio Núñez, professor de l’Institut Joan Coromines, a Barcelona.

Actualment trobem un art globalitzat que s’ha integrat en el món del consumisme. Podríem dir que trobem art per tot arreu; a la televisió, en revistes, diaris (en tots els mitjans de comunicació), i que la intenció generalment és estètica i l’únic que es busca és que al públic li agradi i atreure als consumidors. Però l’art realment té una intenció que va més enllà de la compra i venda? On trobem l’art que va més enllà de l’estètica i que serveix com a via d’expressió? A simple vista, en trobem molt poc actualment, però sempre que ens hi fixem, trobarem artistes creant.

Andorra és un país que, com tothom sap, viu del turisme, així que generalment podem afirmar que l’art predominant requereix d’una funció estètica, una funció publicitària pensada només per la compra i venda. Però també, cal afegir que Andorra ha creat molts projectes en el quals l’art més profund ha pogut arribar al poble i d’altres en què els habitants del país han pogut innovar i participar en les manifestacions artístiques.

Una de les últimes novetats és la Biennal Internacional del Land Art que ja porta dues exposicions al Principat. Una exposició a l’aire lliure d’instal·lacions de grans dimensions per tot el territori andorrà. En l’última Biennal, que va tenir lloc l’any passat, de l’abril fins al juliol, van participar-hi una trentena d’artistes nacionals i internacionals. Segons Pere Moles Sans, comissari d’aquest projecte, els objectius de base són “construir un nou paisatge contemporani” gaudint tot fent gaudir a tothom “de la creació artística i de la bellesa natural del nostre entorn”.

La consellera general del grup parlamentari liberal Judith Pallarés, en un article d’opinió publicat en el blog de Liberals d’Andorra, va felicitar als promotors d’aquest projecte afirmant que és “una forma de donar visibilitat a l’enorme potencial natural i paisatgístic del nostre país” i encoratjant al públic de recórrer les obres instal·lades en diversos llocs del país.

Un altre projecte del país és Talentejant, enfocat a descobrir nous talents nacionals. Tot i que la quarta edició, sent l’última, va ser organitzada al 2016, i per aquest any 2017 no trobem cap tipus de dades, sense poder confirmar la seva continuïtat. De fet, era un concurs organitzat pel departament de Joventut d’Escaldes-Engordany (sent un concurs adreçat a joves d’entre 12 i 30 anys) amb l’objectiu de promoure la creativitat al país. Es podien presentar obres de diferents disciplines, “des d’instrumental o cançó, dansa en qualsevol de les seves modalitats o representació escènica”. L’associació Carisma, la que aportava els premis, considera que és una oportunitat per atreure el talent dels joves del país, segons un article del 27 d’octubre del 2016 publicat al Diari d’Andorra.

D’altra banda, cal fer esment a altres propostes culturals que trobem a Andorra. Segons un article publicat el 25 d’octubre de 2017 a El Periòdic, menys de l’1% dels turistes a Andorra visiten algun equipament cultural, una xifra insignificant que demostra el poc coneixement d’aquestes propostes. Al país trobem les esglésies romàniques distribuïdes per tot el territori; l'església de Sant Esteve ubicada a la capital, l’església de Sant Miquel d’Engolasters, entre altres. O bé galeries com la Galeria d’Art Pilar Riberaygua, situada al casc antic d’Andorra la Vella, que recull exposicions d’art contemporani. O també el museu Carmen Thyssen, inaugurat el març del 2017 a Escaldes-Engordany, un museu que acull exposicions temporals amb obres de la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza i que ha recollit 20.000 visitants aquest primer any, tot tenint en compte les dades publicades al Diari d’Andorra el 15 de desembre del 2017.

En definitiva, tot i que a primera vista Andorra sembli un país on el mercat de compra i venda predomina, de manera que l’art només estètic hi predomina també, disposa d’un gran ventall de propostes artístiques. Un conjunt de propostes que ens permet afirmar que és un país cultural en el qual trobem diferents tipus d’art, tant històric com actual.

Referències:

http://blocs.xtec.cat/elblocdelamargarida/que-es-lart/

https://es.slideshare.net/anunez12/qu-s-lart-14548749

http://andorralandart.com/2017/

http://laurediajove.blogspot.com/2017/02/obertes-les-inscripcions-per-al-cinque.html

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-migdia/arrenca-el-festival-dart- contemporani-a-andorra-land-art/audio/960764/

http://www.e-e.ad/publicacio/2869/la-7a-edicio-del-talentejant-reuneix-obres-de-20- participants-dentre-12-i-30-anys/

https://www.diariandorra.ad/noticies/cultura/2016/10/27/convocada_nova_edicio_del_concur s_talentejant_108375_1127.html

https://www.diariandorra.ad/noticies/cultura/2017/12/15/el_museu_carmen_thyssen_andorra _rep_000_visitants_primer_any_funcionament_124601_1127.html

https://www.elperiodic.ad/editorial/60655/el-turisme-cultural-es-practicament-insignificant

stats