Un activista, jutjat per haver donat aigua i menjar a immigrants als EUA
La fiscalia demana fins a 20 anys de presó per a l’acusat
BarcelonaEl nord-americà Scott Daniel Warren, un reconegut professor universitari i activista de l’ONG No Més Morts -que com el seu nom indica pretén evitar les víctimes mortals a la frontera entre els Estats Units i Mèxic-, està sent jutjat simplement per haver donat menjar i aigua a dos immigrants que havien travessat la frontera. La fiscalia, però, l’acusa de promoure la immigració i podria ser condemnat a fins a 20 anys de presó. El polèmic judici va començar dimecres al municipi de Tucson, a l’estat d’Arizona.
Els fets van ocórrer l’any passat. Dos immigrants, Kristian Pérez Villanueva i José Arnaldo Sacaria Goday, van demanar ajuda a un lloc anomenat el Graner, a la localitat d’Ajo, a Arizona, on s’assisteix les persones que travessen la frontera. Warren era allà i va donar aigua, menjar i roba neta als dos immigrants perquè, segons va explicar, van arribar-hi gairebé sense forces i en un estat de salut precari.
Quan els immigrants es disposaven a marxar del Graner per continuar el seu camí, van ser detinguts per la policia fronterera, que també va arrestar Warren, acusant-lo de promoure la immigració. El José i el Kristian van estar diverses setmanes sota custòdia de la policia, que els va utilitzar com a testimonis contra Warren. Posteriorment van ser deportats al seu país d’origen.
La fiscalia acusa l’activista de promoure la immigració. És a dir, afirma que ajudar els immigrants genera un efecte crida que fa que d’altres decideixin emprendre el mateix camí. A més, considera que no hi havia raons per ajudar aquests dos immigrants perquè, argumenta, “mai van patir dificultats greus reals”. Segons Alison J. Harrington, una pastora de l’Església presbiteriana de Tucson, aquest judici és un “atac directe” de l’administració de Donald Trump als grups d’ajuda humanitària.
Està previst que el judici s’acabi el 7 de juny. Però aquest no és l’únic procés obert contra Warren: l’activista també ha estat acusat d’un delicte d’“abandonament de propietat” per haver deixat garrafes d’aigua i llaunes de menjar al desert entre la frontera dels Estats Units i Mèxic perquè els immigrants no morin d’inanició o de deshidratació mentre intenten arribar a territori nord-americà.
Firmes de suport
La família de l’activista va reunir fins a 126.000 signatures per evitar que Warren fos jutjat, però no ho va aconseguir. Tampoc ho han aconseguit algunes personalitats destacades dels Estats Units, com ara el reconegut pensador Noam Chomsky, que va declarar: “[L’acció de Warren] és un acte de simple humanitat. No només estem vivint una crisi migratòria a la frontera, es tracta d’una crisi humana, una crisi moral”.
Per evitar ser condemnat, Warren ha justificat el seu comportament explicant que els immigrants que entren als Estats Units a través de l’estat d’Arizona han de creuar el desert de Sonora, on la temperatura pot arribar als 50 graus durant el dia i caure bruscament a la nit. L’aigua és escassa o inexistent. I si no hi ha aigua tampoc hi ha possibles aliments. De fet, cada any es troben desenes de cossos d’immigrants sense vida a la zona, que es coneix com el corredor d’Ajo. Es calcula que moltes persones moren al desert, i que les autoritats no en troben mai els cossos.
Les morts en aquest tram del desert cada cop són més freqüents. Entre el 1990 i el 2000 es localitzaven uns 12 cadàvers cada any. Durant els últims 15 anys, però, la xifra ha anat augmentant fins a arribar als 150 anuals. Al dipòsit de cadàvers de Tucson ha arribat a haver-hi fins a 2.300 cadàvers localitzats al desert. Més de 800 encara no estan identificats. Es tracta de víctimes invisibles, de les quals es desconeix el nom.