MEMÒRIA HISTÒRICA

Alemanya desclassifica documents del 1981 que revelen la simpatia del rei amb els colpistes del 23-F

El setmanari 'Der Spiegel' publica extractes d'un despatx en què l'ambaixador alemany a Espanya afirmava el 1981 que el rei havia mostrat "comprensió" amb el cop d'estat. El monarca li va dir: "Només pretenien el que tots desitjàvem, la reinstauració de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat"

Ara
05/02/2012
2 min

BerlínL'ambaixador alemany a Espanya el 1981, Lothar Lahn, va assegurar en un informe enviat al seu país –que publica el setmanari 'Der Spiegel' aquest diumenge–, que el rei Joan Carles va mostrar "comprensió" cap als protagonistes del cop d'estat del 23 de febrer. La revista alemanya difon extractes del despatx 524, recentment desclassificat pel ministeri alemany d'Exteriors al costat d'altres documents de l'època, enviat per Lahn al govern germànic, que llavors presidia Helmut Schmidt.

El setmanari alemany assenyala que l'ambaixador d'Alemanya a Espanya entre el 1977 i el 1982, i mort el 1994, va mantenir una conversa de caràcter privat amb el monarca el 26 de març del 1981 en la qual el rei li va comentar les seves impressions sobre el frustrat cop d'estat. El rei "no va mostrar ni menyspreu ni indignació davant dels actors, és més, va mostrar comprensió, quan no simpatia", segons va interpretar Lahn en el missatge enviat al seu govern i que cita el setmanari 'Der Spiegel'.

"Pretenien el que tots desitjàvem"

Afegeix el despatx que el monarca va dir a l'ambaixador: "Els capitostos només pretenien el que tots desitjàvem, concretament la reinstauració de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat". El document citat per la revista assenyala que el rei va manifestar a Lahn que la responsabilitat última de l'intent de cop d'estat no va ser dels seus caps, sinó del llavors president del govern espanyol, Adolfo Suárez, a qui retreia que "menyspreava" els militars.

En el seu informe, l'ambaixador alemany va destacar així mateix que el monarca espanyol havia aconsellat reiteradament sense èxit a Adolfo Suárez que "atengués els plantejaments dels militars, fins que aquests van decidir actuar pel seu compte". El rei, que va expressar el seu interès perquè els fets s'oblidessin "com més aviat millor", va manifestar davant l'ambaixador d'Alemanya, segons la seva versió, que tractaria d'influir en el govern i els tribunals per evitar un càstig sever als colpistes, perquè "només pretenien el millor", assenyala 'Der Spiegel'. El setmanari escriu finalment que la casa reial espanyola no ha volgut pronunciar-se sobre l'informe de l'ambaixador alemany, i va argumentar que als arxius oficials no hi consta res sobre aquesta "conversa privada" entre el rei i Lahn.

Fonts de la Casa del Rei consultades per Efe s'han limitat aquest diumenge a considerar que "el paper i l'actuació del rei el 23-F estan ja consolidats per la història, i la manera decidida i determinant com va actuar en defensa de la democràcia és coneguda per tota la societat espanyola i a tot el món". Però el cert és que l'informe del llavors ambaixador alemany si més no posa en dubte la versió oficial dels fets.

stats