Alemanya vol prohibir les bosses de plàstic durant el primer semestre de l'any que ve

El govern presenta un projecte de llei que preveu multes de fins a 100.000 euros per als comerços

Prohibida la distribució gratuïta de les bosses de plàstic en tots els comerços Des del 31 de març es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament  a domicili de qualsevol material plàstic en els punts de venda de mercaderies o productes
Efe
06/09/2019
2 min

BerlínLa ministra alemanya de Medi Ambient, Svenja Schulze, ha presentat aquest divendres un projecte de llei per prohibir a partir del primer semestre del 2020 les bosses de plàstic que els comerços posen a disposició dels clients a la caixa per portar les compres a casa.

Des del 2016, el client ha de pagar per obtenir una d'aquestes bosses. Això n'ha reduït el consum, però malgrat això la gent les continua utilitzant. Segons la ministra, el 2015, abans que les bosses fossin de pagament, els alemanys feien servir unes 68 bosses per persona i any. En l'actualitat la xifra és de vint bosses per persona i any. "Per això ara les prohibirem", ha dit la ministra, que ha explicat que l'objectiu és posar fi a la "mentalitat d'usar i llençar".

Després d'un període de transició de sis mesos, durant el qual la venda de les clàssiques bosses de plàstic quedarà definitivament prohibida, els comerços que incompleixin la normativa podrien pagar multes de fins a 100.000 euros.

El projecte de llei també preveu la prohibició de les anomenades bosses de plàstic biodegradable, perquè, segons la ministra, són "un embolcall enganyós, que té més de plàstic que de bio" i no es degraden. "La prohibició és el camí correcte a seguir, i crec que compta amb una gran acceptació per part de la població", ha afegit. Així mateix, ha destacat que hi ha "bones alternatives" a les clàssiques bosses de plàstic per transportar la compra, com les elaborades amb material reciclat.

La prohibició no inclou les petites bosses de plàstic molt lleugeres que s'utilitzen, per exemple, per a la fruita i la verdura, i de les quals cada ciutadà a Alemanya n'utilitza unes 37 a l'any. L'objectiu de la ministra, però, és que siguin substituïdes per xarxes d'un altre material, que ja estan provant alguns comerços.

D'altra banda, algunes ONG ambientalistes com NABU han recordat que les bosses de paper i de cotó no són necessàriament millors que les de plàstic si no es reutilitzen diverses vegades, ja que la seva fabricació també contamina el medi ambient.

stats