Dos khmers rojos més acusats per un tribunal internacional

El govern de Cambodja demana que no es persegueixi més els antics guerrillers per evitar una guerra civil

Un turista passeja pel Museu del Genocidi que recorda les víctimes dels Khamers rojos. SAMRANG PRING / REUTERS
Efe
28/03/2015
2 min

Phnom PenhEl tribunal internacional de Cambodja va presentar càrrecs de crims contra la humanitat contra un excomandament militar de la guerrilla comunista dels khmers rojos acusat de supervisar un centre d'execució entre 1975 i 1979. El jutge d'instrucció internacional Mark Harmon també va imputar Ta Ann, un comandament militar de rang mitjà, amb càrrecs d'assassinat, extermini, persecució per raons polítiques i religioses, empresonament i altres actes inhumans.

Els càrrecs van ser imposats per la responsabilitat de l'acusat en actes comesos al centre d'execució de Kok Pring, i en les presons de Tuol Beng i Wat Au Trakuon, a l'est del país, segons un comunicat del tribunal.

El cas de Ta Ann forma part de la quarta causa oberta pel tribunal auspiciat per Nacions Unides contra els khmers rojos i en la qual també va ser acusat a principis de mes amb els mateixos càrrecs l'excomandant de districte Im Chaem, imputat per rebel·lia al costat de l'excap de la marina Meas Muth, que s'enfronta a càrrecs d'homicidi, esclavitud, empresonament, actes inhumans comesos contra tailandesos, vietnamites i altres estrangers, i crims de guerra.

Aquestes tres imputacions van ser realitzades després que el primer ministre de Cambodja, Hun Sen, alertés del risc que esclati una nova guerra civil si el tribunal internacional insisteix a obrir noves causes contra exdirigents del khmers rojos.

Hun Sen va formar part dels khmers rojos, però va desertar i es va unir a l'ofensiva vietnamita que va enderrocar el règim de Pol Pot el 1979. El govern cambodjà ha estat acusat en diverses ocasions d'obstruir aquestes noves investigacions, que podrien portar a la imputació de nous comandaments militars i càrrecs intermedis.

La cort auspiciada per les Nacions Unides jutja també els últims líders del règim, el que va ser número dos de l'organització Nuon Chea, de 88 anys, i l'excap d'estat Khiev Samphan, de 83 anys. Tots dos van ser condemnats a cadena perpètua per crims contra la humanitat en la primera part del seu judici, que continua amb altres acusacions.

Anteriorment, el tribunal va condemnar la cadena perpètua a l'exdirector de la presó S-21 Keing Guek Eav, àlies Duch, responsable de supervisar les tortures i execució de més de 12.000 persones.

Uns 1,7 milions de persones van morir entre 1975 i 1979 a Cambodja, durant el règim dels khmers rojos, a causa de treballs forçats, malalties, fam i purgues polítiques.

stats