Amnistia Internacional denuncia crims de guerra d'Israel en el rescat d'un soldat a Gaza l'estiu passat

El govern israelià diu que es tracta d'una visió parcial fets i no dóna credibilitat a l'informe presentat per l'ONG

Efecte d'un bombardeig israelià a Rafah, al sud de Gaza. REUTERS
Efe
29/07/2015
2 min

JerusalemAmnistia Internacional (AI) ha acusat aquest dimecres Israel d'haver comès crims de guerra en el rescat d'un soldat que havia estat capturat per palestins a Rafah durant la seva última ofensiva a Gaza l'estiu passat -en quatre dies coneguts com "Divendres Negre"-. Una actuació que va costar la vida a almenys 135 civils palestins, inclosos 75 nens.

"Aquest informe és resultat d'una investigació d'un any en què s'han recopilat testimonis i comparat amb tot tipus d'evidències, incloses imatges de satèl·lit, fotos, vídeos, presos en el moment i el lloc dels fets i que ens ha permès identificar atacs individuals israelians i analitzar el que va passar ", ha explicat a EFE Deborah Hyams, investigadora per a Israel i els territoris palestins del Secretariat Internacional d'AI.

Segons Hyams, després de conèixer-se la captura del soldat israelià Hadar Goldin "les forces israelianes van llançar atacs desproporcionats i indiscriminats a l'est de Rafah, al principi atacant llocs on el soldat podia haver estat portat o accessos als túnels. Però, unes dues hores després , van iniciar una destrucció massiva, van atacar ambulàncies i objectius molt propers a l'hospital principal i van atacar a civils que estaven als carrers fugint".

"La ferocitat dels atacs [...] suggereix que van poder estar motivats en part per un desig de castigar a la població de Rafah", diu l'ONG en un informe especial sobre els severs bombardejos israelians a aquesta ciutat entre l'1 i 4 d'agost de 2014.

Israel rebutja les conclusions de l'informe

En conèixer la publicació de l'informe, el Ministeri israelià d'Exteriors ha considerat que el document està "ple de punts febles en la seva metodologia i en els fets, en la seva anàlisi legal i en les seves conclusions" i que només demostra l'"obsessió" d'aquesta ONG amb Israel. "Quan un llegeix l'informe, la impressió que dóna és que l'exèrcit israelià estava lluitant contra si mateix, ja que no hi ha gairebé esment de les accions militars de Hamàs i d'altres organitzacions terroristes palestines", diu un comunicat d'Exteriors.

Israel també va considera que AI "construeix una falsa narrativa en afirmar que els quatre dies d'operacions militars van ser una resposta directa a la mort i segrest d'un soldat israelià, oblidant que hi havia un conflicte actiu -l'operació Marge Protector- durant el qual l'exèrcit actuava per aturar el llançament de coets i neutralitzar túnels d'assalt transfronterers".

Amnistia, per contra, estima que les investigacions que realitza l'exèrcit israelià sobre les seves operacions no compleixen les exigències internacionals d '"independència, imparcialitat, efectivitat en localitzar els culpables, amplitud, promptitud i transparència" i exigeix una investigació criminal internacional.

stats