Amuntegats en un estable per a bestiar enmig del mar Mediterrani

Malta finalment dona port als 52 migrants rescatats per un mercant que havia portat animals a Líbia

Els immigrats rescatats dormen en els estables dels animals perquè el vaixell no està preparat per al transport de persones
Francesc Millan
07/07/2020
4 min

BarcelonaA poques milles de Malta, un dels destins turístics estrella per als europeus que busquen platges paradisíaques i nits de festa vora el mar, un grup de 50 persones dormint en un estable d'animals d'un vaixell mercant, amuntegats, sense res més que la roba que porten i entre els fems del bestiar. Alguns presenten senyals evidents de desnodriment, com el jove protagonista d'una fotografia que ja ha estat batejada com la Pietat del mar, en referència a l'obra de Miquel Àngel: el noi, sense forces, és portat a coll per un dels mariners del mercant. D'altres estan malalts o tenen ferides del seu pas per Líbia, un infern per als migrants.

Aquesta ha estat l'enèsima escena que aquest dimarts ha deixat la crisi migratòria –les ONG prefereixen dir-ne crisi de la solidaritat– que fa anys que es viu al mar Mediterrani. El malson ha durat tres dies, fins que ben entrada la nit d'aquest dimarts el govern de Malta ha acabat accedint evacuar aquestes persones, que es trobaven en una situació límit.

Tres dies de malson

Però tot va començar divendres, quan el vaixell mercant Talia, que acabava de transportar bestiar a Líbia, va rescatar una pastera a la deriva enmig del mar Mediterrani. Complint la llei del mar, el capità i els mariners van acollir 52 nàufrags –la majoria joves de l'Àfrica subsahariana– que intentaven arribar a Europa. Des de llavors, el capità del Talia, el sirià Mohammad Xaaban, havia implorat a Malta i a Itàlia que li assignessin algun port per poder desembarcar aquestes persones, que necessiten assistència immediata i perquè estaven a bord en condicions inhumanes. La resposta de tots dos governs –membres de la Unió Europea– havia estat clara i també típica dels últims anys: no. Fins dimarts a la nit.

De les 52 persones rescatades, van evacuar-ne a dues. Una d'elles és el noi de la fotografia a qui els mitjans italians comparen amb el cos de Crist de l'obra Pietá de Miquel Àngel

La pressió del capità Mohammed Xaaban ha sigut clau en el canvi de decisió. Xaaban havia enregistrat aquest dimarts un vídeo des del mercant en què detallava com havien anat els fets i denunciava, incrèdul, la inacció dels governs. "Després de donar-los menjar i aigua, ens vam dirigir cap a Lampedusa, però quan vam arribar a aigües territorials italianes ens van dir que marxéssim, que Itàlia no acceptaria aquests immigrants", deia. "Després vam anar cap a Malta i quan vam arribar a les seves aigües territorials ens van dir el mateix: que marxéssim", reiterava.

L'empresa de transport d'animals Taila Shipping Line, propietària del mercant –que després d'entregar els animals a Líbia es dirigia a Cartagena–, havia emès també una crida d'alerta reclamant una resposta immediata a Malta o Itàlia, informa Maria Garcia. "De les 50 persones, 10 estan greument malaltes i totes necessiten atenció mèdica perquè estan desnodrits. I la majoria són nois i noies d'entre 15 i 20 anys!", denunciava l'advocat de l'empresa, Miquel Masramon.

"Tenen un estrès psicològic molt fort. Estan desesperats, i n'hi ha que no mengen perquè no tenen ni forces", explicava Masramon. "Malta només ens van enviar un metge que es va endur dues de les 52 persones rescatades. I a la resta els va receptar un paracetamol cada sis hores. És ridícul, el que necessiten és atenció mèdica, menjar, aigua i un lloc digne per viure".

La inacció de Malta també va ser evident fa dos dies. El govern de l'illa només va acceptar que el vaixell entrés a les seves aigües territorials diumenge per protegir-se d'una forta tempesta. Les dures condicions climàtiques, amb onades gegants, posaven en "greu perill" la vida dels migrants, que eren a la coberta del Talia. "Perillaven de caure a l'aigua", assegurava l'ONG Sea Watch. Per aquest motiu, el capità va tornar a demanar a Malta d'entrar a les seves aigües, almenys per protegir-se de la mala mar. En aquest cas, el govern maltès va acceptar.

Però igualment la tripulació del vaixell es va veure obligada a traslladar els rescatats: de la coberta al sisè pis del vaixell, destinat a transportar el bestiar. Tot i que ara era buit d'animals –perquè els havien desembarcat divendres a Líbia– el capità explicava que no van tenir temps de netejar la superfície de tots els excrements i les restes que havia deixat el bestiar durant el trajecte anterior. "La brutícia dels estables és un perill per a la salut dels humans, a causa dels microbis i els excrements que hi ha", insistia el capità de l'embarcació. "No és un lloc per a éssers humans", es lamentava.

Situació límit a bord

Finalment, i després de dies d'incertesa i patiment, Malta accedia passades les onze de la nit d'aquest dimartsa a evacuar les persones i portar-les a terra ferma. La situació era límit: "Ja no podem proveir prou menjar i aigua per a totes aquestes persones", assegurava hores abans Mohammed Xaaban, que reiterava el seu crit d'ajuda a través de les xarxes socials.

L'episodi, però, ha indignat especialment ONGs de rescat com Sea Watch mateixa o la badalonina Proactiva Open Arms, que a través de Twitter havia publicat diversos missatges apuntant a la inacció de la Unió Europea i els governs europeus.

"Com animals, així els veu Europa. Rescatats per [l'embarcació] Talia, l'únic lloc a resguard allà són els estables per a bestiar: pudor insuportable, brutícia animal, gairebé sense aigua ni menjar. El seu estat és crític, ferits i desnodrits", denunciava l'organització catalana en un d'aquests tuits.

stats