La Federació Catalana d'ONG s'oposa a qualsevol tipus d'estructura militar catalana
Les organitzacions reivindiquen polítiques de seguretat i defensa alternatives als exèrcits d'estat, que considera "anacrònics"
BarcelonaLa Federació Catalana d'ONG (FCONG) ha emès un comunicat en què s'oposa frontalment a la militarització de Catalunya, tal i com havia proposat la Sectorial de Defensa des de l'ANC. La FCONG posa de manifest la seva "posició radicalment contrària" a la creació de qualsevol tipus d'estructura militar catalana. Al mateix temps, la federació reivindica el plantejament d'altres polítiques de seguretat i defensa alternatives a la formació d'un exèrcit, mesura que considera "anacrònica".
El comunicat exigeix també a la direcció executiva de l'ANC que desautoritzi "de manera clara" aquest posicionament de la Sectorial de Defensa i que sigui coherent en la seva línia de "mobilització no violenta", encara que l'ANC ja s'hagi desvinculat de les propostes publicades. De fet, aquest és l'argument principal de la FCONG en contra de la seguretat d'estat militaritzada, ja que reclamen que el debat sobre la defensa d'un país ha de ser necessàriament coherent amb la resta de polítiques, ja siguin "socials, econòmiques o culturals", i s'han d'emmarcar dintre del "respecte dels drets humans".
Per últim, el comunicat afegeix que la Sectorial de Defensa hauria d'incloure una visió més consensuada i plural, i aconsella incorporar punts de vista com el de l'Acord Nacional d'Acció Exterior. Segons aquest Acord, l'èmfasi de les amenaces locals i internacionals de la societat catalana recau en "la injustícia social, la pobresa i les desigualtats globals", i per això aquestes haurien de ser les preocupacions principals d'un departament de Defensa català.