Angela Merkel aprofita la guerra comercial de Trump per reforçar lligams econòmics amb la Xina
La cancellera es reuneix amb Xi Jinping, que li ha ofert més obertura a les empreses alemanyes
BarcelonaAngela Merkel ha començat aquest dijous una visita oficial a la Xina amb l'objectiu principal d'enfortir els llaços econòmics i les relacions comercials entre els dos països. El viatge de la cancellera alemanya es produeix després d'unes setmanes intenses a Pequín: el govern xinès ha viscut una polèmica guerra comercial amb els Estats Units.
Merkel, que és l'onzè cop que visita el país asiàtic de manera oficial, s'ha reunit amb el primer ministre xinès, Li Keqiang, amb qui suposadament ha abordat l'accés al mercat de les empreses alemanyes i altres qüestions internacionals com l'acord de l'Iran, la desnuclearització de Corea, la situació dels drets humans al país i la llei de protecció de dades de les empreses xineses.
Estrènyer vincles
Sembla que després de la reunió, els dos governs han aconseguit estrènyer relacions. Li Kegiang ha assegurat a les empreses alemanyes un accés més gran i fàcil al mercat xinès, tot i que ha criticat que, des de fa un temps, Berlín dificulta els esforços del sector financer xinès a l'hora de consolidar-se al seu mercat amb l'existència de regulació excessiva.
Sobre aquest aspecte, Merkel ha defensat un accés recíproc i en igualtat de condicions als dos mercats, però ha demanat al govern de Pequín que revisi la llei de ciberseguretat amb la finalitat de garantir a les empreses la protecció de les seves dades. "Per a les empreses és molt important que hi hagi condicions fiables, perquè les dades són la primera matèria del futur: no es veuen, però s'han de protegir igualment", ha argumentat la líder alemanya.
Li, per contra, ha subratllat els esforços de les autoritats xineses per protegir els interessos de les empreses i dels drets dels ciutadans. "Ha sigut un malentès", ha dit Li, en referència a la postura que defensa que la Xina exigeix a les empreses que descobreixin bona part de la informació dels seus programes informàtics.
No és el primer cop que això genera polèmica. De fet, tant la Unió Europea com els Estats Units han demanat diverses vegades que Pequín adopti mesures per protegir la propietat intel·lectual. La insuficient protecció dels drets de propietat intel·lectual és, juntament amb el dèficit comercial, l'argument principal de Donald Trump a l'hora de justificar les recents mesures proteccionistes contra la Xina.
Aposta pel lliure comerç
Sense fer referència directament a les mesures proteccionistes dels Estats Units, els dos líders han defensat el lliure comerç i la cooperació internacional que garanteixi la resolució de certs conflictes.
Després de la trobada amb Li, la cancellera alemanya soparà aquest dijous amb el president xinès, Xi Jinping, i finalitzarà la visita demà a la ciutat de Shenzhen, un dels principals centres tecnològics del país.
Allà s'entrevistarà amb les autoritats locals, participarà en la inauguració del centre d'innovació de la Cambra de Comerç Exterior alemanya i visitarà una planta del gegant industrial alemany Siemens i una empresa emergent xinesa.