Internacional08/08/2019

Aprovar lleis per controlar les armes, una missió impossible als Estats Units

Les iniciatives favorables a augmentar el control sobre pistoles i rifles moren en un Senat controlat pels republicans

C.p.c.
i C.p.c.

WashingtonL’estrena al gener de la majoria demòcrata a la Cambra de Representants va fer tornar al Congrés el debat sobre l’accés a les armes. No obstant això, les iniciatives favorables a augmentar el control sobre pistoles i rifles moren en un Senat controlat pels republicans. Fins ara aquest any s’han presentat 110 propostes de llei (82 demòcrates, 28 republicanes) que afronten diversos aspectes sobre la violència amb armes de foc als Estats Units. Però només una d’aquestes propostes ha sigut aprovada per les dues cambres, i no era específica sobre aquest tema: posava fi al tancament del govern més llarg de la història del país, però incloïa una partida de 20 milions de dòlars per “reduir els crims i la violència de les bandes”.

Dilluns, en el seu missatge des de la Casa Blanca sobre els dos tirotejos del cap de setmana, Donald Trump es va centrar en els problemes de salut mental dels agressors, en la “glorificació de la violència” dels videojocs i a internet, i només va citar de passada la necessitat d’intensificar la revisió dels antecedents dels compradors d’armes. La cambra baixa va votar al febrer una llei que tenia com a objectiu fer obligatòria aquesta revisió en gairebé qualsevol venda. La llei va obtenir 240 vots a favor, dels quals només 8 eren republicans. El Senat ni tan sols ha admès a debat aquesta llei.

Cargando
No hay anuncios

El tiroteig en un institut de Parkland, a Florida, que va deixar al febrer de l’any passat 17 morts, va ser el catalitzador d’algunes de les manifestacions més importants que es recorden als Estats Units a favor d’un increment del control de l’accés a les armes. Amb el teló de fons del Capitoli, els alumnes de l’institut somiaven pressionar el Congrés i el president a fer passos en aquesta direcció. La seva demostració de força s’ha provat impotent davant la paràlisi de la política. Després d’aquella massacre, l’únic gest de Donald Trump va ser prohibir els coneguts com a bump stocks, carregadors que converteixen en automàtiques les armes semiautomàtiques. Aquests complements no tenen res a veure amb les armes usades a Florida o el cap de setmana passat a Texas i Ohio.

Deu ser que les opinions canvien amb el pas del temps o que l’Associació Nacional del Rifle (NRA) va aportar 30 milions de dòlars a la campanya electoral de Donald Trump, però el fet és que l’actual president nord-americà ha modificat significativament el seu parer sobre les armes en els últims vint anys. Al seu llibre The America we deserve [Els Estats Units que mereixem] deia: “En general m’oposo al control de les armes”, però també aclaria que donava “suport a la prohibició dels rifles d’assalt”, els mateixos que es van utilitzar en les matances del cap de setmana passat a Dayton i El Paso. Ahir, en canvi, va ser molt més ambigu quan se li va preguntar sobre això. “No hi ha ganes per part dels polítics”, es va escudar. Trump va arribar a criticar l’any passat que alguns dels seus companys de partit es quedin “petrificats” davant el poder de la NRA. L’organització va lloar les paraules de dilluns del president nord-americà vinculant la violència armada als malalts mentals.