Internacional05/12/2015

L'esborrany de l'acord de París no resol cap de les qüestions clau

El document global contra el canvi climàtic queda ara en mans dels ministres, que la setmana que ve hauran de desencallar les negociacions sobre el fons d'ajuda als països pobres, el límit en l'augment de temperatura del planeta o la reducció d'emissions contaminants

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaLa primera setmana de la Cimera del Clima de París (COP21) ha culminat aquest dissabte amb l'aprovació de l'esborrany de l'acord global contra el canvi climàtic. El document, però, no resol cap de les qüestions que han generat més controvèrsia i que es consideren clau per determinar l'èxit de la convenció de l'ONU, com són el fons d'ajuda als països pobres, el límit en l'augment de temperatura del planeta o la reducció d'emissions contaminants.

Així ho ha reconegut l'ambaixadora francesa a la cimera, Laurence Tubiana, segons han informat diverses agències. Tot i valorar que l'esborrany "indica el desig de tots d'arribar a un gran pacte la pròxima setmana", ha lamentat les contradiccions i els més de mil parèntesis de l'esborrany (de 48 pàgines), així com la falta d'acord en les àrees més conflictives: la diferenciació entre països desenvolupats i en vies de desenvolupament i el finançament d'aquests últims.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes i altres qüestions hauran de ser negociades a partir de dilluns per part dels ministres dels gairebé 200 països que participen a la trobada, de cara a l'aprovació de l'acord final previst per a divendres.

"No s'ha avançat en cap punt polític"

Cargando
No hay anuncios

Diversos negociadors de l'esborrany consultats per Efe han deixat clar que queda molta feina per fer per assolir un acord. "Ens hauria agradat que el text hagués arribat a aquest moment amb molts més punts tancats", ha admès en aquesta agència l'ambaixadora de Sud-àfrica, Nozipho Mxakato-Diseko, mentre que Valvanera Ulargui, directora de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, ha afirmat: "Totes les opcions continuen estant sobre la taula, no s'ha avançat en cap punt polític".

Les ONG també han criticat la lentitud del procés de negociació. El portaveu de Greenpeace Martin Kaiser ha assegurat que "l'acord no està garantit", i la cap de la delegació de WWF a la cimera, Tasneem Essop, ha considerat que "els ministres hauran de córrer una cursa contrarellotge per assegurar un acord de cara a divendres".