Els morts en l'atemptat de Somàlia superen els 270
Els hospitals no tenen prou reserves de sang per a les víctimes, la majoria civils
BarcelonaLes víctimes mortals en el doble atemptat amb cotxe bomba a Mogadiscio són ja 275, segons el balanç provisional de les autoritats, i es confirma així que els atacs són els més mortífers que ha patit Somàlia des de la irrupció del grup terrorista Al-Shabaab, filial d'Al-Qaida a la regió. L'acció va tenir lloc contra un hotel i un mercat de la capital somali, en una àrea força transitada que va quedar destrossada, amb cossos entre les runes dels edificis i vehicles calcinats.
L'atemptat s'atribueix a suposats membres d'Al-Shabaab, tot i que aquesta organització terrorista no n'ha reclamat l'autoria. La majoria de les víctimes són civils, sobretot venedors ambulants que eren en un dels carrers més transitats de la capital. De fet, la primera explosió va tenir lloc al costat de l'Hotel Safari, que és una de les zones més populars de Mogadiscio i on també hi ha nombroses oficines governamentals, hotels i restaurants. L'altra va passar a prop d'un mercat que hi ha al districte de Wadajir. La majoria d'edificis de la vora van quedar destruïts. Per exemple, l'ambaixada de Qatar ha quedat molt danyada. Almenys 130 víctimes van quedar totalment calcinades fins al punt que ha estat impossible identificar-les.
El govern de Somàlia ha declarat tres dies de dol i el president, Mohamed Abdullahi Mohamed, ha demanat a la població que doni sang i ajudi econòmicament les víctimes. "Faig una crida als ciutadans perquè facin donacions de sang i assisteixin les persones ferides", van ser les seves paraules literals. El mateix president va donar sang en un hospital. I és que les reserves són mínimes, i els centres hospitalaris estan totalment desbordats. "Aquest horrible atac demostra que el nostre enemic no deixarà de causar dolor i patiment a la nostra gent. Ens hem d'unir davant el terror", va afegir el president.
Al-Shabaab, que es va afiliar a la xarxa internacional d'Al-Qaida el 2012, controla part del territori al centre i el sud del país i aspira a instaurar un estat islàmic de caràcter wahhabita a Somàlia. Aquest país de l'est d'Àfrica viu en un estat de guerra i caos des del 1991, quan va ser enderrocat el dictador Mohamed Siad Barré, que va deixar el país sense govern efectiu i en mans de milícies radicals islamistes, senyors de la guerra que responen als interessos d'un clan determinat i de bandes de delinqüents armats.