ÀSIA

Batuda policial a la Xina perquè no es copiï a la selectivitat

S’han confiscat aparells i desarticulat 12 bandes organitzades

Batuda policial a la Xina perquè no es copiï a la selectivitat
Clara Maseras
06/06/2018
3 min

PequínCent mil aparells sense fils confiscats, dotze bandes dissoltes i una cinquantena de detinguts. Encara que sembli mentida, aquest èxit policial no fa referència a una actuació antidroga o antimàfia, sinó a l’operació de les forces de seguretat de la Xina per evitar que els alumnes copiïn a l’examen de la selectivitat, el conegut com a gaokao.

No cal prendre-s’ho a la lleugera. Des del 2016 copiar o ajudar a copiar en aquest decisiu examen està castigat a la Xina amb penes de presó que poden arribar als sis anys. Fins a 9,75 milions d’alumnes, la xifra més alta de la història, estan convocats avui, demà i demà passat a la prova que els donarà accés a la universitat.

El gaokao és un esdeveniment nacional. Tot el país està pendent d’aquest examen, que suposa, per a la majoria dels adolescents, l’inici de la seva vida adulta i representa la clau que obrirà el seu futur. De la nota en dependrà poder-se matricular en una bona universitat, que, encara en l’actualitat, serveix per obrir la porta a una bona feina. Per al govern és una prioritat que les proves siguin netes i no es copiï, perquè debilita la credibilitat del sistema.

El ministeri de Seguretat Pública ha coordinat amb les autoritats locals una campanya contra grups organitzats que fabricaven i venien dispositius d’alta tecnologia per copiar a l’examen. Segons recull el diari oficial China Daily, la campanya realitzada a finals de maig a les províncies de Liaoning, Shandong, Hubei, Guangdong i Sichuan i a la regió autònoma de Mongòlia Interior s’ha saldat amb el desmantellament de 12 bandes organitzades i la confiscació de més de 100.000 dispositius sense fils que serien utilitzats per copiar als exàmens.

El comunicat del ministeri assegura que s’ha detingut una cinquantena de persones i s’han desmuntat sis equips de producció i tancat vuit punts de venda. Les autoritats valoren en desenes de milions de dòlars els diners que es podrien haver obtingut amb la venda dels dispositius.

Però, a més de les operacions preventives, durant els dies de l’examen s’extremen les mesures de control. S’estableix un operatiu al voltant dels centres on es fa la prova que inclou inhibidors de senyals i, en algunes zones, fins i tot drons per vigilar i descobrir emissors de senyals que puguin facilitar el contacte dels alumnes amb l’exterior.

A Pequín les companyies telefòniques envien missatges als seus clients per informar de les zones on és possible que durant les hores del gaokao el mòbil es quedi sense cobertura a causa dels inhibidors. El control també s’estableix en l’accés als centres on els alumnes s’examinen de la selectivitat. En algunes províncies s’utilitza tecnologia de reconeixement facial per verificar la identitat de l’estudiant o la comprovació d’empremtes digitals. En moltes aules també hi ha càmeres per monitorizar els examinats.

Però no tots són mesures antifrau, també s’intenta tenir cura dels alumnes. Des del ministeri d’Educació s’ha fet una crida a les autoritats locals perquè propiciïn un ambient confortable. Es talla el trànsit als carrers que envolten els col·legis per evitar que el soroll distregui els estudiants i es facilita l’accés als centres. El metro de Pequín i altres ciutats reserven vagons i sortides especials perquè els alumnes no perdin temps en les habituals llargues cues. També s’han activat mesures sanitàries per evitar els cops de calor o possibles epidèmies. I s’han creat tot un seguit de protocols en cas de catàstrofes naturals que impedeixin l’accés al lloc de l’examen, com ara pluges torrencials.

La prova d’accés a la universitat es va establir el 1952. La Revolució Cultural la va interrompre durant 14 anys, i el 1977 es va reprendre.

stats