Baviera obliga a penjar el crucifix als edificis públics

La mesura, que ha generat polèmica, s'entén com una estratègia electoral dels socis de Merkel

Moltes escoles compten amb la presència de creus cristianes.
Ara
26/04/2018
2 min

BarcelonaA partir de l'1 de juny, tots els edificis públics de Baviera hauran de comptar amb la presència, visible, d'una creu cristiana. Feia temps que es buscava implantar aquesta mesura i, finalment, el govern d'aquest estat alemany, que compta amb molta força, ho va aprovar dimarts.

La mesura ha desencadenat certa polèmica, ja que els crítics diuen que vulnera el requisit de neutralitat religiosa. Però el primer ministre de la regió, el conservador Markus Söder, va assegurar que la nova iniciativa respon "a un clar compromís amb la identitat bavaresa i amb els valors cristians".

El mateix Söder, líder de la CSU, aliada històrica de la democristiana CDU d'Angela Merkel, va afegir que "la creu és un símbol fonamental de la identitat cultural cristiana i occidental" i que contribueix a reforçar l'ordre legal i social d'Alemanya. El govern conservador de Baviera ho va anunciar a través d'una roda de premsa a la Cancelleria de Munic, on el mateix primer ministre bavarès va penjar una creu a la paret de l'entrada de l'edifici.

No és la primera creu que hi ha penjada en edificis públics d'aquesta regió; des de fa anys la presència de crucifixos cristians en escoles o en tribunals ja havia generat controvèrsia entre els ciutadans.

Dures crítiques de l'oposició

L'oposició no ha tardat a protestar contra aquesta decisió. Christian Lindner, el líder del partit liberal (FDP), ha sigut qui més durament ha criticat el gest de Söder i ha comparat l'ús polític de la regió que fa amb la del president turc, Recep Tayyip Erdogan. També membres de la església protestant han denunciat que la creu cristiana s'utilitzi amb propòsits polítics.

Aquests discursos sorgeixen perquè bona part de l'oposició creu que Söder busca implantar aquesta llei per beneficiar el seu partit en les eleccions previstes per a l'octubre. Segons afirmen els crítics, el líder conservador vol evitar perdre vots en benefici del partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD), tal com va succeir en les eleccions del mes de setembre del 2017.

El CSU, partit socialcristià, ha perdut certa popularitat com a conseqüència del discurs radical de l'AfD, que va criticar durament la decisió d'Angela Merkel el 2015 d'obrir les portes a gairebé un milió de refugiats. La majoria van entrar per Baviera.

stats