Belize vota per resoldre una disputa territorial amb Guatemala
Guatemala va reconèixer la independència de Belize l’any 1991, però continua reclamant 12.000 quilòmetres quadrats, més de la meitat del seu territori
BarcelonaBelize va celebrar dimecres un referèndum per decidir democràticament si ha de portar al Tribunal Internacional de Justícia la disputa històrica per una part del seu territori que l’enfronta a la veïna Guatemala des de l’època colonial. Les autoritats confien que les facilitats que s’han acordat animin la població -un cens de 150.000 electors- a no quedar-se a casa. Fa dos anys, el 15 d’abril de 2018, el 95% dels guatemalencs ja van acordar també en una consulta popular acabar amb la pugna a través de la justícia internacional. El conflicte es remunta al 1821, quan Guatemala era una colònia espanyola i Belize, britànica.
La classe política de Belize està dividida arran del conflicte. Mentre el govern, liderat pel primer ministre Dean Barrow, és partidari del sí, el líder de l’oposició John Briceño ha demanat el vot per l’opció del noper evitar que el litigi acabi en el pitjor dels casos en una pèrdua de sobirania territorial. No obstant, abans que obrissin els col·legis electorals, Barrow va indicar que la consulta “és un tema d’importància nacional que no ha de dividir els ciutadans” i que el premi a tants anys de conflicte és “un Belize lliure de les reclamacions de Guatemala”.
Al seu torn, va recordar que tots els primers ministres de Belize, inclòs el pare de la nació, George Price, han donat suport a solucionar el conflicte per la via de la justícia internacional i va assegurar que té la garantia d’un antic jutge del tribunal que ha de sentenciar que les possibilitats que Belize aconsegueixi mesures d’obligat compliment perquè Guatemala “cessi en les seves accions” són “elevades”.
Guatemala va reconèixer la independència de Belize l’any 1991, però continua reclamant 12.000 quilòmetres quadrats, més de la meitat del seu territori, inclosos diversos cayos en el mar del Carib que Espanya va cedir al Regne Unit.