Qui és Bernard Arnault, el milionari que ha donat 200 milions per reconstruir Notre-Dame?

És el propietari de Louis Vuitton i de 70 marques de luxe més

Bernard Arnault, el milionari que ha donat 200 milions per reconstruir Notre-Dame
Joan Callarissa
16/04/2019
3 min

BarcelonaDesprés que la família Pinault anunciés que donaria 100 milions per reconstruir Notre-Dame, Bernard Arnault, l'home més ric d'Europa –i del món del món de la moda, per davant d'amancio Ortega, segons l'última llista de 'Forbes'– ha anunciat que donarà 200 milions d'euros per refer el temple. Arnault és el president del conglomerat multinacional LVMH, fundat el 1987 amb la fusió de la casa de moda Louis Vuitton i del celler Moët Hennessy. El hòlding, especialitzat en moda de luxe, posseeix fins a 70 marques de renom per tot el món, entre les quals hi ha Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy, la joiera Chaumet, les perfumeries Sephora, els perfums d'Acqua di Parma i els cellers Dom Perignon, entre moltes altres.

La família Arnault tenia a principis del 2019 un patrimoni total de gairebé 70.000 milions de dòlars, segons aquesta publicació. Una xifra que fa molt assequible per a ells la donació, que a banda compta amb avantatges fiscals. "La família Arnault i el grup LVMH, solidaris amb aquesta tragèdia nacional, s’afegeixen a la reconstrucció d’aquesta extraordinària catedral, símbol de França, del patrimoni i de la unitat", han fet públic en un comunicat aquest dimarts. A més de la donació econòmica, la família Arnault ha advertit que tots els seus equips creatius i arquitectònics estaven a disposició de l'estat per ajudar en la reconstrucció.

Bernard, de 70 anys, es va unir a la companyia del seu pare el mateix any que es va graduar. Poc després el va convèncer per desfer-se de la divisió de construcció de l'empresa per 40 milions de francs francesos i perquè es dediqués a l'allotjament vacacional. Però no va ser la seva millor idea. El 1984 va adquirir la Financière Ajupi, una empresa d'articles de luxe que és el germen de l'empresa actual, que al cap de ben poc comprava el grup Boussac Sant-Frères, una empresa tèxtil en crisi que posseïa la propietat de la firma Christian Dior, dels grans magatzems Le Bon Marché, de la botiga minorista Conforama i del fabricant de bolquers Peaudouce. Es va desfer de tot menys de Dior.

El 1988 va invertir 1.500 milions per formar un grup d'empreses amb Guinness, que posseïa el 24% de les accions de LVMH. Poc després se'n va gastar 600 més i va acabar sent el primer accionista del grup. El gener del 1989 va gastar 500 milions de dòlars més per obtenir el control del 43,5% de LVMH i el 35% dels drets de vot, aconseguint així a la minoria de bloqueig que necessitava per aturar el desmantellament de LVMH. El 13 de gener del 1989 va ser elegit per unanimitat president del consell d'administració executiva.

A partir de llavors Arnault va liderar la companyia amb un ambiciós pla de desenvolupament i la va transformar en un dels grups de productes de luxe més grans del món, juntament amb el gegant de luxe suís Richemont i el francès Kering. Des de llavors, el valor de mercat de LVMH s'ha multiplicat per més de 15.

Casat en dues ocasions, Bernard Arnault té una filla i un fill del seu primer matrimoni amb Anne Dewavrin: Delphine, administradora del grup LVMH des del 2004, i Antoine, director de comunicació de Louis Vuitton. Amb la seva dona actual, Hélène Mercier-Arnault, una pianista canadenca, té tres fills. És tan íntim amic de Sarkozy que fins i tot va ser testimoni en el casament d'aquest amb Cécilia. També va ser invitat la nit en què Sarkozy va aconseguir la presidència de la República el 2007.

A banda de com a col·leccionista d'art -va intentar comprar Sotheby's i en no sortir-se'n va fundar la casa de subhastes Philips-, Arnault també és conegut per gaudir plenament de la seva fortuna, mèrit propi i no heretada, com passa amb moltes altres. Entre altres capricis, es va comprar una illa a les Bahames i un iot fet 'ad hoc' als Països Baixos de 100 metres de llarg.

stats