La líder de Birmània, Aung San Suu Kyi, es justifica per la violència contra els rohingyes

Creix la pressió sobre l'ex premi Nobel de la pau per permetre un genocidi contra aquesta minoria

Aung San Suu Kyi en una imatge de finals d'agost.
Efe
06/09/2017
2 min

BangkokLa líder del govern de Birmània i premi Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi, ha trencat el seu silenci per denunciar la desinformació que hi ha hagut al voltant de l'actual onada de violència al seu país, en la qual en les últimes dues setmanes han mort 414 persones, la majoria membres de la minoria ètnica musulmana dels rohingyes.

En una conversa telefònica amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, Suu Kyi ha parlat per primer cop sobre el conflicte, que fa diverses setmanes que dura. La líder, que ha sigut durament criticada pel seu mutisme davant la crisi humanitària, hauria dit al mandatari turc: "Sabem molt bé, millor que la majoria, el que signifiquen la privació dels drets humans i la protecció democràtica. Ens assegurarem que totes les persones del país siguin protegides, així com els seus drets a la defensa humanitària, social i política".

Suu Kyi, a més, hauria demanat que deixin de difondre's notícies i fotografies falses que circulen per les xarxes socials sobre el que està passant a l'estat de Rakhine, on resideixen 1,1 milions de rohingyes.

El conflicte armat va rebrotar el 25 d'agost quan un miler d'efectius pobrament armats de l'Exèrcit de Salvació Rohingya d'Arakan (ARSA) van assaltar una vintena de llocs governamentals prop de la frontera amb Bangladesh. La posterior resposta dels militars ha sigut devastadora. Segons les dades del govern, en menys de dues setmanes de conflicte han mort 371 rebels, 15 efectius governamentals i 28 civils. També estimen que hi ha 7.000 cases destruïdes durant els combats, a 59 poblacions de la regió, cosa que ha provocat més de 26.500 desplaçats interns.

Alguns dels desplaçats de la minoria rohingya el passat 4 de setembre, fugint de Birmània i de la violència.

A banda d'això, altres 123.000 rohingyes, una minoria no reconeguda per les autoritats birmanes, han creuat la frontera de Bangladesh fugint de la violència, segons les dades de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

Des de l'inici dels enfrontaments l'ARSA i les forces armades birmanes s'intercanvien acusacions sobre violacions dels drets humans. Suu Kyi ha qualificat els insurgents de "terroristes" durant la conversa amb Erdogan.

Més d'un milió de rohingyes viuen a Rakhine i són víctimes d'una creixent discriminació des del brot de violència sectària del 2012, que va causar almenys 160 morts i va deixar uns 120.000 rohingyes confinats en 67 camps de desplaçats. Les autoritats birmanes no els reconeixen la ciutadania, els consideren immigrants bengalís, i els imposen múltiples restriccions, inclosa la privació de moviments.

stats