Bolívia acusa Espanya d'enviar "quatre encaputxats armats" a l'ambaixada mexicana a La Paz

El govern espanyol nega que intentés ajudar a sortir exministres d'Evo Morales asilats al recinte

Entrada de La Rinconada, a la Paz, on es troba la residència de l'ambaixadora mexicana a Bolívia, que hi té asilades diverses persones de l'anterior govern bolivià.
Sònia Sánchez
28/12/2019
3 min

BarcelonaUn misteriós incident a l'ambaixada de Mèxic a La Paz ha desembocat en una batalla diplomàtica entre Espanya i Bolívia. El govern interí bolivià, que va prendre el poder després que Evo Morales dimitís i marxés del país per exiliar-se a Mèxic, acusa el govern espanyol d'haver enviat una representant diplomàtica seva "amb quatre encaputxats armats" a la residència de l'ambaixadora mexicana al país ahir divendres.

Nou persones estan asilades en aquesta ambaixada mexicana, entre les quals presumptament hi ha exministres del govern d'Evo Morales, tot i que no s'han fet públics els noms. En un comunicat emès aquest dissabte pel ministeri d'Afers Exteriors espanyol, el govern de Sánchez ha anunciat que obrirà una investigació sobre la qüestió, però ha assegurat que la visita de la seva representant a l'ambaixada mexicana era exclusivament de "cortesia" i ha negat "rotundament" que l'objectiu fos "facilitar la sortida" de les persones que estan asilades a la residència.

Poques hores abans, aquest mateix dissabte, el delegat davant de la comunitat internacional del govern interí de Bolívia, Jorge Tuto Quiroga, havia reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que "assumeixi la seva responsabilitat" i no digui que aquell incident va ser "una relliscada", sinó que "hi va haver una ordre" expressa. El portaveu ha denunciat el que considera una "conspiració contra la reconstrucció democràtica" de Bolívia per part de Mèxic i Espanya.

De fet, en la seva roda de premsa, Quiroga ha assenyalat repetidament Podem, socis de govern de Sánchez, insinuant que són darrere dels fets. "Podem són els agitadors acadèmics, que ara són burgesos de xalet a Espanya, i que són els que van fer colonialisme constitucional i ara volen venir a fer colonialisme de complicitat criminal", ha dit el representant del govern bolivià.

El delegat del govern bolivià ha tingut paraules molt dures contra Sánchez, a qui ha titllat de "padrí de tirans", i ha acusat l'estat espanyol de cometre "atropellaments" contra la sobirania de Bolívia. El nou govern bolivià ha portat a la justícia les persones que estan asilades a l'ambaixada mexicana a La Paz, a les quals acusa de diversos delictes, incloent-hi el de terrorisme.

El govern espanyol, en el seu comunicat, ha anunciat que en els pròxims dies enviarà una missió a Bolívia per investigar a fons l'incident, que es va produir durant la visita de l'encarregada de negocis ad interim d'Espanya a l'ambaixadora de Mèxic. Fonts del govern de Mèxic deien que quan els representants espanyols van intentar sortir de l'edifici, policies bolivians els hi van impedir i els van retenir el cotxe.

Bolívia i Mèxic estan embrancats en una disputa diplomàtica des que el president mexicà, Andres Manuel López Obrador, va decidir acollir l'expresident bolivià Evo Morales al seu país, després del cop d'estat de l'exèrcit que el va fer fora del país, després que ell tractés d'aferrar-se al poder amb unes eleccions fraudulentes que li donaven la victòria electoral en primera volta.

Ara s'hi afegeix Espanya, a la qual el govern interí de Bolívia acusa de voler interferir en el procés obert cap a unes noves eleccions, instigat per Unides Podem. "Ara són al cogovern amb Sánchez i estan morts de por que des de Bolívia i Veneçuela es denunciï i es reveli l'enorme quantitat de diners que van trobar als nostres països aquests senyors amb el seu colonialisme constitucional", ha dit Quiroga en la seva roda de premsa a La Paz.

Segons el govern bolivià en funcions, entre els asilats a l'ambaixada mexicana a Bolívia hi ha Juan Ramón Quintana, que va ser ministre de la Presidència amb Evo Morales i que ara afronta càrrecs de terrorisme davant la justícia, acusat pel govern de Jeanine Áñez, la líder opositora que va jurar el càrrec l'endemà de la fugida de Morales.

Preguntat sobre l'incident amb la diplomàtica espanyola a la seva ambaixada a La Paz, el president mexicà s'ha limitat a remarcar que "el dret d'asil ha de ser garantit". Aquesta mateixa setmana, López Obrador demanava la intervenció del Tribunal Internacional de Justícia de la Haia perquè intervingui per salvaguardar aquest dret d'asil, tant en el cas d'Evo Morales com de les persones acollides a l'ambaixada.

Mèxic acusa Bolívia d'assetjar i intimidar el seu personal diplomàtic al país. Almenys quatre de les nou persones que estan acollides a la residència de l'ambaixadora mexicana a La Paz, María Teresa Mercado, estan reclamades per la justícia a causa de denúncies presentades pel govern de Jeanine Áñez, algunes sota càrrecs de sedició i revolta armada.

stats