Brussel·les expedienta Hongria per la seva nova llei educativa

Orbán compareix davant l’Eurocambra per donar explicacions

Manifestació en contra d'Orbán, a Budapest.
Esther Herrera
27/04/2017
3 min

Brussel·lesLes noves provocacions del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, es van tornar a sentir ahir al Parlament Europeu. Aquesta vegada, va defensar davant els eurodiputats la seva polèmica reforma de llei educativa, que posa en dubte la continuïtat de la Universitat Centreeuropea (CEU), a Budapest, finançada pel magnat i filantrop George Soros.

Orbán va comparèixer davant l’Eurocambra per explicar que la seva reforma sobre educació superior, que obliga les universitats estrangeres a tenir un campus universitari al seu país d’origen, és una llei “contra un especulador que ataca Hongria, que ha destruït la vida de milions d’europeus per la seva especulació i que és enemic de l’euro”. Es referia a George Soros, que va finançar la creació de la CEU a Budapest. La universitat té la seu a Nova York, però no hi té campus universitari, de manera que amb la llei d’Orbán podria quedar tancada. Orbán i Soros són enemics declarats, tot i haver sigut en el passat estrets col·laboradors; l’ara primer ministre va treballar amb Soros a la Universitat d’Oxford i el magnat va finançar els inicis del partit Fidesz, liderat per Orbán. El polític va dir ahir que la seva reforma és “una esmena menor per a 28 universitats estrangeres” que operen a Hongria, i que el que vol és “uniformitzar les normes per aconseguir més transparència i acabar amb els privilegis” de les universitats privades.

Tot i així, les explicacions donades no han convençut la Comissió Europea, que ahir va anunciar que obriria un expedient d’infracció contra Hongria per la controvertida llei. Brussel·les ja ha enviat una carta en què es notifica que la reforma contradiu la normativa europea. “Després d’una anàlisi legal en profunditat sobre la llei hongaresa d’educació superior, la Comissió Europea ha conclòs que la legislació no és compatible amb les llibertats fonamentals del mercat interior. En particular, amb la llibertat de prestació de serveis i la llibertat d’establiment, però tampoc amb el dret a la llibertat educativa i a l’educació”, conclou l’executiu europeu. El govern hongarès tindrà ara un mes per respondre a les acusacions, però el cas pot arribar al Tribunal de Justícia de la UE.

La campanya ‘Let’s stop Brussels’

El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, present en el debat amb Orbán, va avisar que la reforma “viola clarament” els fonaments de la UE. L’executiu europeu també va carregar contra altres lleis controvertides del govern hongarès, com la que permet empresonar tots els demandants d’asil que arribin al país. Tampoc agrada la campanya Let’s stop Brussels,llançada el mes passat i aprofitada per Orbán per acusar la UE de dictar les polítiques a Budapest. A l’executiu comunitari també el preocupa el projecte de llei que prohibiria que diverses ONG estrangeres, moltes de les quals donen suport a l’acollida de refugiats, puguin operar a Hongria. Segons Orbán, aquestes ONG “estan finançades per Soros” i volen “permetre l’entrada d’un milió de migrants a la UE cada any”. Sobre aquesta última mesura, Timmermans també va avisar ahir el primer ministre hongarès que podria ser incompatible amb “la carta de drets fonamentals i la llibertat d’associació”.

També van criticar Orbán, tot i que tímidament, a les files del Partit Popular Europeu, el seu propi grup a l'Eurocambra. El cap del PPE, l’alemany Manfred Weber, va rebutjar la llei educativa i va considerar que estudiar a la prestigiosa universitat CEU és “un avantatge” i “no un problema” per a milers d’estudiants.

stats