Brussel·les rebutja una iniciativa ciutadana que demana aturar el comerç amb els territoris ocupats de Palestina

La Comissió Europea assegura que s'escapa de les seves competències

Un pastor palestí passa a prop d'un soldat israelià en una població de Cisjordània.
Júlia Manresa
30/04/2019
2 min

Brussel·lesEls ciuadans europeus tenen la possibilitat de registrar iniciatives ciutadanes per instar les institucions europees a actuar sobre qüestions concretes. Perquè siguin preses en consideració, han de comptar amb el suport d'un milió de ciutadans i com a mínim set estats membres de la Unió Europea. Però només per ser registrades i poder recollir suports han de reclamar una actuació legal que estigui dins els àmbits de competència de la Comissió Europea. Aquest dimarts, Brussel·les ha notificat que registrava quatre noves iniciatives ciutadanes, mentre que en rebutjava una perquè la considerava legalment inadmissible. La iniciativa rebutjada demanava "aturar el comerç amb els assentaments israelians en territori palestí ocupat". Brussel·les considera que s'escapa de les seves competències legals.

Una de les competències més àmplies que té la Comissió Europea és en l'àmbit del comerç internacional i és per això que precisament és la Comissió qui negocia els tractats comercials amb qualsevol altre territori. Tot i això, preguntada precisament per aquesta qüestió, una portaveu de l'executiu comunitari ha assegurat que si es considera que s'escapa de les competències de Brussel·les és perquè implica "mesures restrictives" que queden incloses en l'article 215 del tractat de funcionament de la Unió Europea. La Comissió argumenta que abans que es pogués adoptar s'hauria de prendre una decisió en l'àmbit de la política exterior i la seguretat de la UE, un àmbit en què creu que "no té poder" per fer la proposta.

Tot i això, al mateix temps que es rebutja la proposta, la UE insisteix que la seva posició és que els "assentaments són il·legals d'acord amb la llei internacional" i que suposen un "obstacle per a la pau i una amenaça per aconseguir una solució" al conflicte. Brussel·les recalca que la UE i els seus estats membres estan "compromesos per assegurar que s'implementa totalment la legislació europea quan hi ha acords bilaterals aplicables a productes que provenen dels assentaments". A més, reitera que "tots els acords entre Israel i la UE han d'indicar explícitament que no són aplicables als territoris ocupats per Israel el 1967".

Les altres iniciatives que sí que s'han registrat aquest dimarts exigeixen una solució ràpida i justa contra el canvi climàtic, acabar amb l'exempció fiscal als combustibles de l'aviació a la UE, una política de cohesió per a la igualtat entre regions i la sostenibilitat de les cultures regionals, i establir un etiquetatge als aliments sobre el seu valor nutricional.

stats