Polèmica a Sud-àfrica per la mort d'un home en un nou cas de brutalitat policial
Un vídeo mostra com uns agents lliguen un home a un furgó policial i l'arrosseguen per terra fins a causar-li la mort
JohannesburgSud-àfrica torna a viure, un cop més, consternada per un nou cas de brutalitat policial. La Comissió de Drets Humans de Sud-àfrica, Amnistia Internacional i, fins i tot, la pròpia policia sud-africana han mostrat aquest dijous la seva preocupació per la mort d'un moçambiquès a Johannesburg. L'home hauria mort com a conseqüència de les ferides patides després de ser arrossegat per un furgó de la policia d'esquena a terra. Les imatges es poden veure en un vídeo que ha commocionat el país.
El taxista moçambiquès de 27 anys Mido Macia va ser declarat mort dimarts passat a la comissaria de Daveyton, a Johannesburg. Presentava ferides al cap. Hores abans s'havia resistit a ser detingut per la policia després d'un incident de trànsit. Els agents tenen dificultats per reduir-lo i l'acaben lligant per les mans al terra del furgó policial. Quan intenten introduir-lo al furgó aquest es posa en marxa amb l'home encara a l'exterior. Amb el vehicle en marxa, l'home és arrossegat per la calçada, en unes imatges que es poden veure en un vídeo gravat per un testimoni i difós aquest dijous.
Amnistia Internacional ha qualificat la mort de Macia de "xocant", i ha instat el govern sud-africà a comprometre's a posar punt i final a l'"ús excessiu de la força" i als "assassinats" policials "Aquest incident espantós d'ús excessiu de la força és l'últim d'una sèrie cada vegada més pertorbadora de la conducta brutal de la policia a Sud-àfrica", ha dit Noel Kututwa, director d'AI al país.
Per la seva banda, el comissari de la policia sud-africana, Riah Phiyega, ha mostrat la seva "profunda preocupació" pel que ha passat i ha condemnat "rotundament" l'incident. La direcció independent d'investigació de la policia (IPID, en les seves sigles en anglès) ha estat informada de l'incident i haurà d'aclarir els fets. També s'hi ha implicat en el cas la Comissió Sud-africana per als Drets Humans.
Segons AI, l'IPID va rebre, entre l'abril del 2011 i el març del 2012, fins a 720 notificacions de persones mortes mentre es trobaven sota custòdia policial o amb implicació de les forces de l'ordre.