Burundi va a les urnes enmig d'una gran tensió i episodis de violència

Ni l'oposició ni les organitzacions internacionals consideren que el país compleixi les condicions necessàries de seguretat per celebrar uns comicis que, al seu parer, tindran molt poca o cap legitimitat

Efe
21/07/2015
2 min

BujumburaUns 3,8 milions de burundesos estan cridats aquest dimarts a les urnes enmig d'una gran tensió i episodis esporàdics de violència generats per la candidatura de l'actual president, Pierre Nkurunziza, que es presenta a un polèmic tercer mandat, tot i la pressió internacional i local.

Diversos barris de la capital, Bujumbura, han estat sota màxima alerta en les últimes hores després que dilluns a la tarda un desconegut llancés una granada en ple centre i se sentissin trets en altres zones de la ciutat en incidents que han continuat fins ben entrada la matinada.

Els tres candidats de l'oposició van anunciar fa uns dies que es retiraven de la carrera presidencial perquè consideraven que es tractava d'una "farsa" i van animar a tots els seus seguidors a no acudir a les urnes com a mesura de protesta contra la intransigència de Nkurunziza. Per la seva banda, el govern burundès acusa l'oposició de voler desestabilitzar el país, i assegura que els incidents d'aquestes últimes hores són un intent d'intimidar la població i evitar que vagin a votar.

Ni l'oposició ni les organitzacions internacionals, com la Unió Africana (UA) o la Comunitat de l'Àfrica Oriental (EAC, en anglès), consideren que Burundi compleixi les condicions necessàries de seguretat per celebrar uns comicis els resultats dels quals tindran molt poca o cap legitimitat. Diumenge es va tancar l'última porta a una solució pactada després que l'equip negociador del govern burundès es retirés de les converses amb l'oposició, un contratemps que es va confirmar dilluns amb la marxa del mediador ugandès, el ministre de Defensa i aliat del president, Chrispus Kiyonga.

Després de la clara victòria del governant Consell Nacional per a la Defensa de la Democràcia (CNDD-FDD) en les eleccions legislatives del 29 de juny, en què va obtenir 77 dels 100 escons, tot apunta que Nkurunziza també s'imposarà en les presidencials. Les revoltes populars que van començar a finals d'abril per protestar contra els plans de Nkurunziza de perpetuar-se al poder ja han costat la vida a més de 80 persones i fins i tot hi va haver un intent de cop d'estat a mitjans de maig que va fracassar estrepitosament.

Més de 160.000 exiliats

Més de 160.000 persones han fugit de Burundi, un país de 27.830 quilòmetres quadrats, per por de la repressió política i han buscat refugi a Ruanda, Tanzània i la República Democràtica del Congo, segons dades de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR ). Metges Sense Fronteres (MSF) va alertar ahir que el camp de refugiats de Nyarugusu, a l'oest de Tanzània, està "al límit", ja que als 78.000 burundesos que han arribat en les últimes setmanes hi cal sumar els 64.000 refugiats congolesos que hi viuen des del 1997.

stats