Cameron es posa dur amb la immigració per dissimular el seu fracàs a l'hora de controlar-la

El líder conservador va prometre reduir a menys de 100.000 el nombre de nous immigrants, però la xifra no ha parat d'augmentar des que es primer ministre. Ara anuncia una bateria de mesures per combatre la immigració il·legal

El primer ministre, David Cameron, durant el discurs que ha ofert aquest dijous parlant d'immigració / EFE
Ara/agències
21/05/2015
4 min

BarcelonaQuan Cameron va arribar al 10 de Downing Street, ara fa cinc anys, ho va fer amb la promesa d'acabar amb el que els conservadors consideraven una política d'immigració massa tova. Sota els laboristes centenars de milers de persones es van traslladar al Regne Unit, atrets per una economia en alça i amb moltes possibilitats laborals. Bona part dels nouvinguts venien de l'Europa de l'Est. Cameron va acusar els laboristes de permetre una immigració descontrolada i va prometre "posar ordre" en el sistema i reduir de forma significativa la xifra d'immigrants: menys de 100.000 l'any.

Aquest dijous, l'Oficina Nacional d'Estadística ha fet pública la xifra d'immigrants que van entrar al Regne Unit l'any passat: 318.000, 20.000 més que el 2013 i 110.000 més que el 2012. El constant augment demostra fins a quin punt la promesa de Cameron ha quedat incomplerta: lluny de reduir-se, el nombre d'immigrants no ha deixat d'augmentar. Fins ara, el rècord d'entrades va tenir lloc l'any 2005, quan 320.000 persones van entrar al país. Eren els anys en què els països de l'Est s'havien incorporat a la Unió Europea i el Regne Unit era vist com la terra promesa per a centenars de milers de ciutadans de Polònia, Hongria, la República Txeca…

El boom de la immigració durant la primera dècada del segle va ser utilitzat com a arma electoral per un partit conservador escàs d'arguments per atacar Blair, que havia renovat i modernitzat el país, presidia una economia en expansió i aplicava unes polítiques liberals que afavorien el gran capital, els rics i les classes mitjanes. Sense eines d'atac, els 'tories' van replegar forces en l'espai tradicional de la dreta: el nacionalisme. Europa i els immigrants eren els enemics que s'havien de batre, i per fer-ho calia enderrocar el Labour, acusat de ser el responsable que el Regne Unit fos envaït per milions de nouvinguts que no respectaven les normes ni els costums del país, i que perdés la seva sobirania a mans de Brussel·les.

El cert és que al darrere de les paraules dures no hi havia res. Tot i la retòrica conservadora, i tot i posar Theresa May, una membre de l'ala dura del partit, al capdavant de la cartera d'Interior, el cert és que l'arribada d'immigrants, lluny de frenar-se, ha continuat augmentat. De fet, el flux migratori està vinculat, com arreu del món, a la marxa de l'economia. Quan la situació econòmica és dolenta l'arribada d'immigrants es frena. I quan l'economia s'enlaira, puja la xifra de nouvinguts. I això és exactament el que està passant ara. Després d'uns anys de dificultats, coincidint amb l'inici de la crisi financera arreu del món, l'economia britànica s'ha accelerat. Les exportacions funcionen, les empreses tenen més feina, Londres viu un boom de la construcció, les fortunes flueixen cap a la City… Factors que han disparat el consum i fet disminuir l'atur de manera dràstica. Això, acompanyat de les dificultats econòmiques que assolen les economies del sud i l'est d'Europa, converteixen el Regne Unit en un imant irresistible.

Mà dura per tapar el fracàs

I com reacciona el govern Cameron davant d'aquests fets? Doncs desviant l'atenció. No és casualitat que el mateix dia que s'han fet públiques les estadístiques que demostren que la immigració, lluny de disminuir, augmenta, el primer ministre hagi anunciat una bateria de mesures "radicals", per "controlar la immigració il·legal". Entre aquestes mesures, la confiscació dels salaris dels immigrants que siguin al Regne Unit en situació il·legal. Pel fet de ser una illa, no és fàcil arribar a Anglaterra sense papers. Però el que ja no resulta tan complicat és no marxar un cop caduca el permís de residència. O posar-se a treballar tot i tenir un permís que només dóna dret a estudiar, per exemple. Per evitar-ho, Cameron ha afirmat que combatrà el treball il·legal, reformarà les regles laborals i renegociarà amb la Unió Europea les directrius en matèria d'immigració. Aquest últim punt forma part de l'objectiu de Cameron d'aconseguir de la UE concessions que li permetin presentar-se davant l'electoral com un primer ministre que ha defensat els interessos britànics davant de Brussel·les. L'objectiu, evitar la victòria del no en el referèndum sobre la permanència a la UE, previst per al 2017.

Cameron ha destacat aquest dijous que el seu govern treballa en un projecte de llei que obligarà les entitats bancàries a verificar els comptes de persones sospitoses d'estar al país en situació il·legal, i impedir que les companyies contractin ciutadans sense els papers en ordre. Amb la llei vigent les empreses ja poden ser multades amb 20.000 lliures (26.000 euros) si contracten treballadors il·legals, però la nova legislació tipificarà aquests contractes no com a falta sinó com a delicte.

Amb el nou projecte de llei –que haurà de ser aprovat per un Parlament on Cameron té una majoria ajustada– també seran perseguits els estrangers que obtenen un visat per entrar al Regne Unit com a turistes o estudiants, però que es queden per treballar una vegada el seu visat ha caducat. A més, es podran confiscar els salaris obtinguts de manera il·legal i s'obligarà les agències d'ocupació a buscar primer treballadors amb residència legal al Regne Unit, abans de contractar a l'estranger. També es prendran mesures contra les persones que lloguin pisos a immigrants sense papers.

Ara sí

Cameron, que ha presentat les noves mesures amb gran solemnitat, ha reconegut que les xifres divulgades aquest dijous són "decebedores, ja que no hem aconseguit gaires progressos, però m'agafo aquestes dades com un mandat clar per complir les promeses electorals". Segons el primer ministre, la falta de control de la immigració crea problemes per als serveis públics, especialment la sanitat i les escoles. La seva ambició, diu, és construir un país "menys atractiu" per treballar de manera il·legal. "Una immigració no controlada pot perjudicar el nostre mercat laboral i reduir els sous. El poble britànic vol que aquestes coses siguin resoltes", ha dit.

stats