Els candidats a l'Elisi volen seduir els indecisos

Els afers judicials de Fillon i Le Pen marquen el segon debat

Els candidats a l'Elisi volen seduir els indecisos
Alícia Sans
05/04/2017
3 min

PARÍSEra la primera vegada a la història de la televisió francesa que es feia un exercici com aquest. Mai abans la totalitat dels candidats a unes eleccions presidencials havien debatut prèviament a la primera volta d’aquests comicis. Amb 11 candidats en escena, les intervencions van ser considerablement curtes –cadascun d’ells va tenir uns 17 minuts en més de tres hores d’espectacle– així que els presidenciables ja portaven preparats des de casa els missatges clau que volien fer passar als teleespectadors. I la primera a fer-ho va ser Marine Le Pen. “Tinc un projecte clar i precís, no estic ni en la confusió ni en la mentida”, va assegurar la líder del Front nacional en la seva primera intervenció. Dues fletxes que anaven dirigides a Emmanuel Macron i François Fillon, malgrat no anomenar-los, i que marcaven el to del debat d’ahir, més animat –i amb més interacció entre els presidenciables– que el primer, del 20 de març, on només van participar els cinc candidats més ben posicionats a les enquestes.

Le Pen, però, també va rebre. “El Front Nacional, que es defineix com a antisistema, es protegeix amb les lleis del sistema gràcies a la immunitat parlamentària, i així pot refusar anar a les citacions policials”, va etzibar-li el candidat del Nou Partit anticapitalista, Philippe Poutou, abans de retreure-li que ells no tenien “la immunitat obrera”. Un dard que va ser fins i tot aplaudit per bona part dels assistents al plató, la gran majoria personal dels equips dels candidats. De fet, a diferència del primer debat, ahir sí que es va fer explícitament referència als afers judicials que embruten –amb diferents conseqüències en les intencions de vot– les campanyes de Fillon i Le Pen. “Tinc dret a la presumpció d’innocència”, va defensar-se per la seva banda Fillon, refusant de respondre “als periodistes que durant dos mesos i mig” li han fet “un procés judicial”. “Seran els francesos els que s’hauran de pronunciar en una mica menys de tres setmanes”, va concloure. Al seu torn, Le Pen encara va ser més lapidaria: “És un interrogatori això? Em pensava que era un debat”, va respondre-li a una de les periodistes del debat.

Amb tot, el principal objectiu d’ahir era convèncer els propis i seduir un de cada tres electors que encara no saben si aniran a votar. Un equilibri de forces amb el qual Jean-Luc Mélenchon va saber jugar. Segons una enquesta Elabe per BMFTV elaborada en acabar el debat, el candidat de La França insubmisa va ser el més convincent, amb un 25% dels vots dels teleespectadors, per davant de Macron (21%), Fillon (15%), Le Pen (11%) i Hamon (9%). Es confirmaria així, doncs, la bona dinàmica de Mélenchon, que l’últim sondeig del diari 'Le Monde' posiciona en quart lloc, cinc punts per davant del socialista Benoît Hamon i a només dos i mig de Fillon.

Precisament, tant Fillon com Hamon necessitaven ahir desmarcar-se imperativament en el debat per intentar escalar posicions i guanyar vots a les urnes. El primer, perquè –des dels afers judicials– les enquestes el situen al malaurat tercer lloc, a set punts de Le Pen i Macron; i el segon, perquè en les últimes setmanes s’ha anat desinflant –encara més–, fins al punt de veure com Mélenchon l’ha destronat de la quarta posició. Ni un ni l’altre, però, van aconseguir-ho. A més, Fillon va ser l’ase dels cops de Nicolas Dupont-Aignan, avui líder del partit de dretes Dempeus França, després d’haver marxat de la reconvertida Unió pel Moviment Popular, el que ara són Els Republicans. “Sempre he servit França sense mai servir-me’n”, va etzibar Dupont-Aignan, fent referència als afers judicials que han marcat sens dubte la campanya del seu excompany de partit. Fillon es va veure així obligat, en certa manera, a respondre als atacs del líder de Dempeus França per evitar que el candidat aconsegueixi els vots dels indecisos que tanta falta li fan per passar a la segona volta.

Dupont-Aignan és justament un dels sis “petits candidats” –com se’ls ha batejat a França per les escasses possibilitats que tenen–, que van fer ahir el seu debut en l’exercici televisat. Desconeguts pel gran públic, no tenien res a perdre: els sondejos els atribueixen entre 4 i 0,5% d’intenció de vot. De fet, ahir era la seva primera oportunitat per donar-se a conèixer, fos com fos. Fins i tot abans de començar el debat: el candidat del Nou Partit anticapitalista va negar-se a posar a la fotografia oficial amb els deu candidats restants al principi del debat. Anècdotes a part, la majoria dels sis candidats van passar la prova amb èxit, encarant-se sense por als “grans candidats”.

stats