El carter que no va trucar cap vegada
Un funcionari de correus italià ha sigut acusat de robar mitja tona de cartes durant vuit anys
BarcelonaEl servei de correus italià té fama de ser ineficient i caòtic, però la troballa que la policia de Vicenza ha fet aquesta setmana ha superat les llegendes més funestes. Els agents van decomissar dilluns mitja tona de cartes -572,67 quilos, per ser exactes- amagades al garatge d’un repartidor de correus de la localitat. Si sovint les cartes a Itàlia triguen a arribar, aquestes no ho van fer mai.
El “carter infidel”, sobrenom amb què la premsa italiana ha batejat el funcionari, és un home de 56 anys i originari de Nàpols, tot i que feia prop d’una dècada que vivia a Vicenza, a uns 75 quilòmetres de Venècia, al nord d’Itàlia.
Durant almenys vuit anys, l’home va guardar-se per a ell tot tipus de correspondència. Entre les cartes, paquets i fulletons decomisats, la policia hi ha trobat publicitat de les eleccions regionals del 2010, edicions de Pàgines Blanques del 2013 i 2014, factures, cartes de bancs i d’hisenda... Es tracta, segons la policia i el departament de telecomunicacions de Venècia, del “segrest de material postal més important efectuat mai a Itàlia”.
Les cartes estaven dirigides tant a empreses com a privats, tots veïns de Vicenza. El cas el van destapar uns treballadors del centre de reciclatge del municipi de Breganze, als afores de la ciutat, que van trobar entre les deixalles 25 caixes plenes dels sobres grocs de Poste Italiane. La troballa provenia del buidatge d’un garatge de la localitat, que havia estat utilitzat pel carter. Arran d’aquesta descoberta, la policia va registrar el local i la casa del funcionari, i va trobar 43 caixes més amb correspondència. Va ser necessària maquinària industrial per traslladar tot el material postal a l’oficina de correus.
Un delicte castigat amb presó
La policia va detenir el funcionari el mateix dilluns. S’enfronta a una pena d’entre un i setze anys de presó, si es demostra que va destruir alguna carta; de sis mesos a cinc anys si va revelar el contingut d’alguna de les missives; o, en el millor dels casos, de sis mesos a tres anys pel haver-se apropiat de la correspondència de tercers. Els motius pels quals el carter va cometre el robatori encara no s’han esclarit. El treballador ja ha sigut acomiadat. Poste Italiane no ha revelat si denunciarà el funcionari, però s’ha compromès a fer arribar tota la correspondència als seus legítims propietaris. Encara que les cartes arribin vuit anys tard.
Tot i la mala premsa que pesa sobre Poste Italiane -que també ha viscut episodis de corrupció-, el robatori de correspondència no és un fenomen exclusiu d’Itàlia. L’any 2014 va descobrir-se que un carter de Brooklyn, als EUA, havia guardat durant 10 anys a la seva taquilla, al cotxe i a casa unes 40.000 cartes.