"El futur de Catalunya s'hauria de decidir a les urnes, i no als tribunals", diu Sturgeon
Eurodiputats d'esquerres reclamen també "un judici just" al Procés
BarcelonaDiverses personalitats polítiques internacionals s'han pronunciat aquest dimarts al matí sobre l'inici del judici al Procés. La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha expressat a través de les xarxes la seva "preocupació", alertant que "aquests judicis a polítics electes haurien de preocupar tots els demòcrates".
"El futur de Catalunya s'hauria de decidir a les urnes, i no a les corts. Envio els meus millors desitjos al president català i a aquells que s'enfronten a un judici. Esperem que el procés sigui provadament just", ha dit a Twitter.
Des de les institucions europees no han volgut fer cap comentari sobre la qüestió. Però un grup d'eurodiputats d'esquerres, liberals i verds sí que han volgut pronunciar-se i han convocat una roda de premsa per anunciar que seguiran la causa com a "observadors" a Madrid. La Plataforma Diàleg UE-Catalunya de l'Eurocambra ha dit que "seguirà de prop" el procediment judicial contra els 12 líders independentistes acusats de rebel·lió i sedició.
Aquest grup europarlamentari denuncia que és "un judici polític". El francès José Bové, eurodiputat d'Els Verds, ha afirmat, de fet, que "no és un procés just" i ha apuntat que "per sortir d'això cal diàleg" i cal també "una reforma de la Constitució espanyola". L'eurodiputat portuguès Antonio Marinho ha denunciat també que "la justícia espanyola, sobretot els seus flancs més alts, està dominada per la ideologia franquista i totalitària", ja que el règim de Franco es va sustentar "en l'exèrcit, l'Església i els tribunals".
També la portaveu del grup europarlamentari d'Els Verds i de l'Aliança Lliure Europea (ALE), Ska Keller, ha fet una crida perquè el judici de l'1-O sigui "just i independent". En un comunicat emès aquest dimarts, Keller ha assegurat que està convençuda que "les acusacions sense fonament de rebel·lió i sedició" contra els 12 líders independentistes "es provarà que són falses". El grup de l'Eurocambra del qual van ser membres els acusats Oriol Junqueras i Raül Romeva torna a demanar "la fi de l'empresonament preventiu" de tots els líders durant els mesos del judici.
En canvi, el cap dels socialistes a l'Eurocambra, Udo Bullman, ha defensat que "la situació s'haurà de resoldre dins del sistema judicial". Tanmateix, durant la roda de premsa des d'Estrasburg aquest dimarts, l'eurodiputat socialista alemany ha dit que té "total confiança" que el govern espanyol "trobarà una solució pacífica" a la crisi catalana. Així, Bullman ha celebrat que Pedro Sánchez hagi "canviat el to de la conversa" amb els independentistes i creu que és "la figura política perfecta" per fer front a aquest conflicte.