Destituït el canceller austríac al perdre la moció de confiança

Els exsocis ultres de l'FPÖ i els socialdemòcrates fan caure el govern de Sebastian Kurz

Sebastian Kurz s'acomiada del ple del Parlament en perdre la moció de censura
Marta Rodríguez
27/05/2019
3 min

Ni 24 hores li ha durat al canceller austríac la festa per la victòria a les eleccions europees. El Parlament ha retirat aquest dilluns la confiança al conservador Sebastian Kurz gràcies als vots dels socialdemòcrates, els liberals i els ultres de l’FPÖ, el soci amb què governava fins fa una setmana, i que li han tornat el cop d’haver forçat la seva sortida de l’executiu. Ara el president del país, l’ecologista Alexander Van der Bellen, haurà de proposar un substitut perquè governi fins a les pròximes eleccions, previstes en principi per al setembre. En aquest sentit, no es descarta que Kurz sigui la seva elecció.

El gir en la política de Viena s’origina arran de la publicació d’un vídeo enregistrat l’estiu del 2017 a Eivissa en què el llavors vicecanceller i exlíder de l’FPÖ, Heinz-Christian Strache, promet contractes públics a una suposada milionària russa a canvi de donacions il·legals per a la formació ultra. La filtració de les imatges la setmana passada va fer que el canceller forcés la sortida dels ministres de la ultradreta. Fins llavors Kurz havia deixat passar alguns excessos verbals o gestos xenòfobs i antisemites als seus aliats, però, a dies de les eleccions europees, el conservador va decidir trencar el govern de coalició en un intent de donar un missatge de fermesa davant d’un suposat cas de corrupció i marcar un perfil diferenciat respectes als ultres.

En el debat al Parlament, només els diputats de l’ÖVP i l’opositor partit liberal Neos han donat el seu vot favorable al govern de Kurz. Els 71 diputats que li han donat confiança han sigut insuficients davant els 110 que han votat per fer-lo fora. Per una banda, els socialdemòcrates han retret a Kurz que donés entrada a la ultradreta al govern i l’han fet corresponsable de la corrupció dels seus antics socis. És el primer cop que un govern austríac queda destituït des del 1945. Kurz pretenia liderar en solitari el govern de transició fins a la convocatòria de les eleccions anticipades i s’ha presentat al Parlament com l’únic capaç de donar estabilitat al país.

La caiguda de Kurz es produeix tan sols hores després que el seu partit es proclamés guanyador de les eleccions europees. A diferència del que ha passat a la veïna Alemanya, per exemple, la dreta austríaca ha guanyat en vots i alhora ha aconseguit frenar la tendència a l’alça dels seus exsocis ultradretans, castigats a les urnes pel cas d’Eivissa.

Un jove canceller

La carrera política de Kurz és fulminant. Es va fer càrrec de les sigles de l’ÖVP en un moment en què els conservadors patien l’empenta ultra i enmig d’una crisi de lideratge i d'idees. El jove es va fer unes normes internes a mida per poder controlar els mecanismes de poder del partit. Tot passava per les seves mans: des del logo de la històrica formació fins a les llistes de candidats.

En les eleccions generals de finals del 2017, Kurz va tornar certa alegria però al no poder governar en solitari va buscar l’aliança amb l’FPÖ i va pagar ben cara la seva aposta, ja que va cedir a la ultradreta carteres tan sensibles com Defensa, Interior i Exteriors. El conservador, que havia afirmat que seria un mediador entre els socis de la UE euroescèptics i els europeistes, ha acabat còmode en l'anomenat eix Berlín-Viena-Roma, contrari a les polítiques migratòries d'Angela Merkel.

stats