La Cimera del Clima aigualeix la crida a l'ambició i s'encalla encara més
Els Estats Units, el Brasil i el Japó fan pinça per un mercat de carboni que els permeti seguir emetent
MadridLa divisió entre els països sembla haver-se aprofundit en lloc de resoldre's després d'una nit sencera de negociacions que han prorrogat un dia més la cimera de l'ONU pel canvi climàtic, la COP25 de Madrid. A primera hora del matí han sortit nous esborranys dels acords que aigualeixen la referència a l'ambició que reclamava la UE i els països més vulnerables, i que a més inclouen alguns punts que altres països adverteixen que no acceptaran.
"Aquests text és completament inacceptable i seria una traïció a la gent de tot el món que pateix els impactes de l'emergència climàtica". Així de contundent ha estat la directora executiva de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan, als passadissos de la COP25, resumint la posició de totes les ONG que participen com a observadores a les negociacions.
En aquests moments, el text sobre la taula, en lloc de demanar als països que l'any que ve presentin plans estatals amb més ambició, com s'havia proposat, fa una crida genèrica a "emfatitzar la urgència per una ambició millorada", una menció que resulta "decebedora" per a les ONG. Segons el representant de Powerful African, Mohamed Adow, "aquest acord fa marxa enrere quatre anys" i torna al punt de partida descafeïnat de l'Acord de París en lloc d'anar més lluny tal com reclama la ciència. "No incloure una crida perquè els estats presentin plans climàtics més ambiciosos és una traïció a la gent", ha insistit.
Les ONG han identificat especialment els Estats Units com el principal obstacle a l'ambició, malgrat que el seu govern està ja de sortida de l'Acord de París, però també han retret a la Xina i l'Índia que "facin servir com a moneda de canvi" la seva demanda legítima de que els països rics compleixin les seves promeses pre-2020 "a canvi de més ambició post-2020". "No hem vist l'Índia o la Xina bloquejant ambició, sinó que demanen que es compleixin les promeses dels països desenvolupats pre-2020: això s'ha de fer, però mai no pot ser intercanviat per ambició després del 2020", advertia Adow.
"Fan cas a Bolsonaro, Trump i Abe"
Morgan ha denunciat la pinça que durant les negociacions de la nit han fet els governs dels Estats Units, el Japó i el Brasil per aconseguir que "s'arrosseguin els certificats de reducció d'emissions de Kioto" al nou mercat d'emissions que es crearà amb l'Acord de París, un punt també "inacceptable" per a les ONG, ja que significaria inundar el mercat de carboni amb crèdits del sistema antic disponibles a la venta, en lloc de reduir efectivament les emissions. "La presidència xilena de la COP25 no està escoltant la gent, està escoltant a Bolsonaro, Trump i Abe. ¿Esteu de broma?", ha sentenciat Morgan.
Per això les ONU urgeixen a la Unió Europea que no accepti l'últim esborrany que s'ha publicat sobre la qüestió dels mercats de carboni i en aquest punt advoquen per ajornar l'acord en lloc de tancar-ne aquí un de dolent. Ajornar la decisió sobre els mercats de carboni deixaria en standby aquest mecanisme de compravenda de drets d'emissió, que no es podrà reactivar fins que hi hagi un acord per al nou sistema dins de París.
En el plenari de resum de primera hora del matí, la representant de la Unió Europea també ha deixat clar que el seu grup "no pot marxar d'aquesta COP25 sense un acord fort en ambició". La portaveu de Mèxic ha anat més lluny encara i ha dit que deixar aquest punt amb una simple referència genèrica com es planteja ara "seria un fracàs" per a aquesta cimera.
Alden Meyer, de la nord-americana Union of Concerned Scientists, també ha advertit que seria "injust i immoral" sortir d'aquesta cimera sense "una crida als estats perquè millorin els seus plans de reducció d'emissions el pròxim any 2020", cosa que de moment sembla lluny de materialitzar-se.
En el plenari de dissabte ha sortit encara un altre punt de divisió. El Brasil ha advertit que no acceptarà el text tal com està perquè destaca la necessitat de fer cas a l'informe dels científics de l'ONU sobre els impactes de l'emergència climàtica sobre la terra, un estudi que reclama aturar la desforestació i la desertificació. Aquest punt és clau, en canvi, per a l'Aràbia Saudita i Rússia, tal com han deixat clar també en el plenari. Riad ha advertit, al contrari que el Brasil, que no acceptarà un text final que inclogui l'informe científic sobre oceans, com està ara, però no sobre la terra.