Colau ofereix Barcelona per acollir els 629 immigrants de l''Aquarius'
La UE demana els estats que facilitin el desembarcament del vaixell per raons "humanitàries"
BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert aquest matí el port de Barcelona perquè el vaixell de rescat 'Aquarius', operat per les ONG SOS Méditerranée i Metges Sense Fronteres, pugui desembarcar finalment els 629 immigrants que té a bord.
Durant un esmorzar de premsa al Nueva Economía Fórum, a Madrid, Colau ha lamentat la situació d'aquest vaixell, que segueix en alta mar a l'espera d'una destinació, després que Itàlia hagi tancat els seus ports a l'arribada de més immigrants. Colau ha remarcat la necessitat de "no mirar cap a una altra banda" davant de la tragèdia humanitària dels migrants que creuen el Mediterrani, i quan un periodista li ha preguntat si oferia el port de Barcelona al vaixell ha respost que "esclar".
"Les ciutats volem complir amb els drets humans. Barcelona i Madrid estan acollint ja amb recursos propis i volem fer-ho bé, volem organitzar-nos amb altres ciutats i amb el govern d'Espanya", ha afirmat.
Colau ha criticat les decisions "profundament racistes i immorals" dels governs cap a la immigració i ha demanat a la UE que s'esforci per gestionar millor aquest fenomen, perquè "la gent segueix venint igualment" a Europa, ja que "fuig de la desesperació i l'horror". "Si ens creiem Europa és el moment de demostrar-ho", ha afegit, i ha recordat que l'estat espanyol està incomplint els seus compromisos d'acollida i asil i està deixant les ciutats "soles" per atendre aquesta població.
La UE demana els estats que facilitin el desembarcament
Per la seva banda, la Comissió Europea també s'ha referit aquest dilluns a la situació del vaixell 'Aquarius'. Assegura que no té competències per resoldre la situació però ha fet una crida a les autoritats italianes i malteses a facilitar el desembarcament dels immigrants. "Hi ha un imperatiu humanitari", ha advertit el portaveu de l’executiu comunitari, Margaritis Schinas.
"Estem parlant de 600 persones, menors no acompanyats inclosos. La prioritat tant d’Itàlia com de Malta ha de ser que aquesta gent rebi l’atenció que necessiten". Brussel·les, però, no ha entrat a valorar si ha de ser Itàlia o Malta el país que ha d’acceptar el desembarcament del vaixell de l’ONG francesa.