Comencen a retirar les barres de combustible nuclear del reactor 3 de la central de Fukushima
L'operació durarà almenys dos anys i és un pas més en el desmantellament de la planta
TòkioL'operadora de la central nuclear de Fukushima ha començat a retirar aquest dilluns el combustible emmagatzemat dins d'un dels tres reactors accidentats de la planta. Un nou pas cap al desmantellament de les instal·lacions, que van patir una greu fuita l'11 de març del 2011 a causa d'un terratrèmol amb posterior tsunami.
Aquesta fase dels treballs de desmantellament al reactor número 3 s'ha endarrerit més de quatre anys des de la data inicialment prevista per TEPCO a causa de les fallades que van patir els dispositius electrònics i robòtics utilitzats en ser exposats a nivells de radiació extrems que resultarien mortals per als humans.
TEPCO preveu retirar avui set de les 566 barres de diòxid d'urani i MOX (una barreja d'urani i òxid de plutoni) gastades o sense utilitzar emmagatzemades en piscines de refrigeració dins de l'edifici de la unitat 3, i transferir-les a altres piscines ubicades a les instal·lacions de la central de Fukushima Daiichi. Les operacions dins del reactor s'han d'acabar el març del 2021. A les altres dues unitats danyades hi queden un miler de barres més que TEPCO preveu retirar a partir del 2023.
A part d'aquestes barres, s'ha detectat la presència de restes foses de combustible atòmic al fons del vas de contenció dels reactors 1, 2 i 3, segons s'ha vist a les imatges captades per diversos aparells remots.
Aquests residus altament radioactius són fruit de la fusió parcial de les unitats durant la catàstrofe nuclear del 2011, i tècnicament és molt més complicat retirar-les.
Els reactors 1, 2 i 3 van patir fusions parcials dels seus nuclis després de quedar-se sense alimentació elèctrica arran del desastre natural de fa gairebé 8 anys. TEPCO ja va completar la retirada del combustible emmagatzemat al reactor 4 de la central, on els danys van ser menors que en les altres unitats. La crisi atòmica de Fukushima està considerada el pitjor accident nuclear des del de Txernòbil (Ucraïna) el 1986.