Una comissió demana acabar amb el celibat i el secret de confessió per evitar la pederàstia a Austràlia

Una investigació de cinc anys conclou que l'abús a menors és una "tragèdia nacional" en aquest país

Manifestants agraeixen a la comissió que ha investigat els casos de pederàstia a Austràlia.
Sònia Sánchez
15/12/2017
3 min

BarcelonaAcabar amb el celibat dels clergues i obligar els sacerdots a denunciar casos d’abús sexual que els expliquin en confessió són algunes de les recomanacions que ha fet la comissió investigadora dels abusos a menors comesos en institucions públiques i religioses d’Austràlia.

En un informe de 17 volums entregat ahir al govern australià, la Comissió Reial sobre la Resposta Institucional als Abusos a Menors qualifica la pederàstia de "tragèdia nacional", després d’entrevistar 7.900 víctimes d’abusos sexuals que eren menors, comesos majoritàriament abans dels 90.

"Es va abusar sexualment de desenes de milers de nens en les institucions australianes. Mai en sabrem la xifra real, però sigui la que sigui, suposa una tragèdia nacional perpetrada durant generacions dins de les nostres més respectades institucions", diu l’informe.

Segons la investigació, els abusos es van cometre en 4.000 centres que abasten "gairebé tots els tipus d’institucions on els nens resideixen o atenen activitats educatives, recreatius, esportives, religioses o culturals".

"No és cosa d’unes poques pomes podrides", assegura l’informe, que denuncia una "cultura del secretisme i l’encobriment" que ha deixat totalment desprotegides les víctimes. En molts casos “la policia no va creure el nen” i no va investigar, i fins i tot el va retornar a la institució on patia abusos.

El 58% dels centres on es van cometre els abusos eren religiosos, la majoria d’ells de l’església catòlica, i el 32% eren institucions públiques.La majoria de les víctimes (64%) eren nens i el 36% nenes, principalment entre 10 i 14 anys, i el 93,3% d’agressors eren homes.

Peter McClellan, cap de la comissió, va advertir a més que la pederàstia "no és només cosa del passat" sinó que han documentat que se segueix produint en el present. Coincidint amb l’entrega de l’informe, un miler de víctimes es van manifestar per reclamar que "no es permeti que torni a passar mai més".

La majoria a l’església catòlica

El nombre més gran de casos investigats es van donar en el si de l’església catòlica australiana, que amagava els abusos en molts casos "traslladant els perpetradors a altres parròquies però sense denunciar-los".

La comissió considera que el celibat, tot i no ser-ne causa directa, contribueix que es produeixin abusos. "Per a molts membres del clergat i religiosos, el celibat és una idea inabastable que fa que visquin una doble vida i que contribueix a una cultura del secret i la hipocresia, que sembla haver contribuït a obviar la transgressió del celibat i a minimitzar l’abús sexual a lapse moral perdonable", diu l’informe.

Per això, entre les 400 recomanacions de la comissió hi ha la de sol·licitar al Vaticà una reforma del dret canònic per fer el celibat voluntari i una altra per evitar que el secret de confessió s’apliqui quan es tracti de casos de pederàstia.

Però l’arquebisbe de Melbourne, Denis Hart, ja va advertir ahir que el secret de confessió és una norma central del catolicisme i "no complir-la suposaria l’excomunió".

"No complir-la suposaria ser expulsat de l'Església, i per tant és un tema molt seriós, un assumpte espiritual; no vull complir les lleis de la terra però com a part de la meva identitat com a sacerdot he de seguir també el dret de confessió", va dir Hart. Preguntat sobre què faria ell si li confessen un cas de pederàstia, va respondre: "Tindria sentiments molt contradictoris: intentaria per tots els mitjans que aquella persona ho denunciés fora de la confessió, però no podria trencar el secret".

stats