Les confessions d'un cap de la Camorra amenacen la màfia napolitana

Els mitjans es fan ressò d'un membre del clan dels Casalesi, el que ha "condemnat a mort" l'escriptor Roberto Saviano

Un soldat italià prop de Nàpols revisa un abocador, que la màfia també utilitza per lucrar-se, segons les denúncies de Iovine. REUTERS
Efe
29/05/2014
3 min

RomaLes revelacions sobre les relacions amb el món empresarial i la política italianes que des de la presó està fent Antonio Iovine, considerat un dels caps de la Camorra, amenaça de sacsejar els fonaments de la màfia napolitana.

La notícia que Iovine –considerat el "ministre d'Economia" de la Camorra– estava començant a col·laborar amb la Justícia es veia com un terratrèmol per a la organització criminal, però ara que la premsa comença a publicar el que està explicant es creu que pugui fins i tot acabar amb ella.

Els mitjans de comunicació han publicat les primeres declaracions de Iovine, que serviran com a proves per a alguns processos judicials i en els quals relata com funciona el sistema camorrista i com està estès a tot el territori de la regió de la Campània, la capital de la qual és Nàpols, i controla qualsevol tipus de contracte i els ajuntaments.

Els Casalesi, el clan més ferotge

Iovine parla del clan al qual pertany, els Casalesi, el més ferotge i poderós de la Camorra. Diu que ell i un altre dels seus caps històrics, Michele Zagaria, arrestat el 2011, van donar "una dimensió essencialment empresarial".

"Es tracta d'un sistema en el qual estan implicats empresaris i funcionaris i que consenteix controlar així qualsevol tipus de concurs i assignació d'obres públiques en els ajuntaments del clan", explica en les declaracions als investigadors que recull la premsa.

Iovine assegura que per fer-se amb aquest control ja no fa falta "utilitzar la violència" per extorsionar-los o "parlar de manera explícita", ja que s'ha convertit en un fet habitual.

"Als empresaris se'ls ofereix una espècie de paquet complet", afegeix, i la possibilitat de no haver d'ocupar-se de res més perquè el membre del clan serà el seu únic interlocutor.

"Hi ha diners per a tots"

"Hi ha diners per a tots. És un sistema completament corrupte sobretot entre els polítics i els alcaldes, que són ells mateixos els que tenen interessos a afavorir un o altre empresari [...]. En això la política no té colors [en referència a l'esquerra o la dreta], ja que per a tots funciona igual", va dir en un dels interrogatoris als quals va ser sotmès aquest mes.

Iovine afegeix que la Camorra ja no necessita ni manipular les eleccions municipals per controlar el territori.

"A mi tant em feia qui es presentava a les eleccions a alcalde perquè el guanyador, fos qui fos, automàticament passava a ser part del sistema", ressalta.

Aquestes revelacions demostren que les activitats de la Camorra van més enllà del tràfic de drogues i que ara s'apunta, sobretot, a la gestió de les escombraries i de l'anomenada "economia verda".

El clan dels Casalesi ha tret partit, segons Iovine, a les obres per a la construcció d'esplanades per acumular-hi els blocs de residus ecològics a la localitat de Villa Literno, però també es va infiltrar als contractes que va concedir el ministeri d'Agricultura quan el titular Gianni Alemanno (2001-2006) per reforestar algunes aèries.

Iovine revela també "la norma del 5%" que va introduir el clan i per la qual es pagava aquest percentatge "per a tot, recomanacions, favoritismes, suborns...".

L'excap dels Casalesi puntualitza que cada mes s'aconseguien uns 350.000 euros de beneficis.

Els sous dels carromistes van des dels 2.000 fins als 15.000 euros, però Iovive relata que ell podia comptar amb fins a 140.000 euros al mes per cobrir les despeses per continuar amagat i de les persones que s'ocupaven de cobrir-li les espatlles.

Iovine –de 50 anys, conegut com a 'O Ninno' (el nen)– també ha confessat tots els seus crims com a sicari de clan i com va arribar a ser el gestor de tots els assumptes econòmics dels Casalesi.

Entre els més perillosos

En el moment de la seva caputra, el 17 de novembre del 2010, Iovine estava a la llista dels 30 mafiosos en parador desconegut més perillosos d'Itàlia.

Actualment, es troba a la presó de Sardenya sota l'estricte règim d'aïllament conegut com a "41 Bis", que impedeix qualsevol contacte amb l'exterior, entre altres coses.

Els Casalesi són els que han "condemnat a mort" a l'escriptor italià Roberto Saviano, que en el seu llibre 'Gomorra' va donar a conèixer les activitats il·legals i el funcionament d'aquest clan.

Saviano va ser el primer a opinar que la decisió d'Iovine de col·laborar canviaria "per sempre el coneixement sobre les veritables relacions entre el món empresarial i la criminalitat" i que les seves declaracions farien "tremolar una gran part" de la política i les institucions.

stats