Pas simbòlic i unànime del Congrés pel reconeixement de l'estat palestí
Tots els grups subscriuen un acord per instar Rajoy a posicionar-se en el conflicte. El PP ha aigualit la iniciativa amb una esmena en què matisa que s'han de tenir "plenament en compte els legítims interessos d'Israel". Tres diputats s'han rebel·lat: dos han votat que 'no' i un s'ha abstingut
MadridL'atac en una sinagoga de Jerusalem no ha desviat el Congrés dels Diputats de fer aquest dimarts un pas històric. Gairebé per unanimitat, la cambra baixa ha instat el govern espanyol a "reconèixer Palestina com a Estat". La proposició no de llei presentada pel PSOE, que no té caràcter vinculant, finalment s'ha vist aigualida per una esmena transaccional del PP, però això no ha evitat que tots els grups es posicionessin a favor de tirar endavant la iniciativa que només ha obtingut el no de dos diputats i una abstenció. Amb aquests canvis, els populars inclouen la necessitat de "tenir plenament en compte les legítimes preocupacions, interessos i aspiracions de l'Estat d'Israel".
Tant Esquerra Unida -que havia presentat una esmena-, com ERC i el BNG es resistien a donar llum verda a la proposició no de llei perquè no era prou contundent contra el govern de Netanyahu, però ho han fet a petició de l'ambaixada palestina a Espanya, que considera el pas del Congrés "molt important i simbòlic". Musa Amer Odeh, cap de la diplomàcia palestina a l'Estat, ha assistit al debat al ple del Congrés dels Diputats amb emoció, acompanyat d'altres ambaixadors àrabs.
La diputada del PSOE i exministra d'Exteriors Trinidad Jiménez, impulsora de la iniciativa, ha instat Rajoy a fer un pas perquè "ja no queda molt de temps" per a Palestina. Considera que és necessari que la comunitat internacional doni un "missatge clar a Israel: que s'ha de seure a negociar". El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha conclòs el debat mostrant la seva "satisfacció" pel consens i amb esperant que la declaració serveixi per "desencallar" el conflicte i tirar endavant un procés de reconciliació a Palestina per evitar tragèdies com la d'aquest dimarts.
El Congrés se suma així a iniciatives similars en territori europeu. Després que el nou govern de centreesquerre suec es convertís en el primer executiu comunitari que reconeixia l'estat palestí, els parlament de tant el Regne Unit com Irlanda han instat el seu govern a fer aquest pas. I França té previst sumar-se a aquesta iniciativa amb una votació a l'Assemblea Nacional el pròxim 28 de novembre.
Un pas simbòlic amb implicacions polítiques
En tots aquests casos, excepte Suècia, la decisió és sobretot simbòlica perquè no és vinculant, però sí que té un alt contingut polític en un moment en què la UE intenta recuperar el pes perdut en el conflicte al Pròxim Orient i tornar a ser l'interlocutor de referència per a un procés de pau.
"S'està acabant el temps", reconeixia dilluns el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo. "O fem alguna cosa amb rapidesa o la viabilitat de l'estat palestí serà físicament impossible" per l'expansió dels assentaments en territoris ocupats, afegia.
Un canvi d'actitud de la UE amb Israel
La nova cap de la diplomàcia europea, la italiana Federica Mogherini, ha apostat des del primer moment perquè el Vell Continent recuperi el protagonisme perdut en el conflicte al Pròxim Orient i ha defensat la creació d'un estat palestí que tingui la capital a Jerusalem. No s'espera que Brussel·les prengui una posició comuna, però sí que cada cop més estats vagin instant al reconeixement de palestina, mostra un gran canvi d'actitud de la UE amb Israel.