Una contramanifestació neutralitza una convocatòria neonazi contra tres periodistes
La policia blinda el centre de la ciutat de Hannover per impedir que els dos bàndols es trobin
BerlínUnes 7.000 persones han plantat cara aquest dissabte a una concentració d'un centenar de neonazis que s'han manifestat en contra de tres periodistes alemanys que investiguen temes d'extrema dreta. L'NPD, partit de l'extrema dreta, havia convocat la marxa a Hannover, la capital de la Baixa Saxònia, però els seus seguidors s'han vist àmpliament superats pels que han secundat la crida d'entitats antifeixistes de l'anomenat Bunt statt braun –que significa de colors, enlloc de marró, el color associat als neonazis–.
Durant les tres hores i mitja de marxa pel centre de Hannover, s'han sentit consignes de “qui no estima Alemanya, n'ha de marxar!” o “Europa, revolució de mentida!” per part dels neonazis. La forta presència policial desplegada ha evitat que els dos bàndols topessin perquè els agents han escortat els membres de l'NPD i han establert una ampla distància de seguretat amb vehicles, camions amb canons d'aigua i tanques. S'han detingut quatre persones per aldarulls puntuals al marge del recorregut principal.
Els neonazis portaven cartells amb senyals de prohibició, amb el retrat guixat dins del cercle vermell de Julian Feldmann, periodista de la televisió pública regional NDR i un dels tres contra els quals s'ha dirigit la protesta. Feldmann va investigar sobre el passat d'un neonazi, Karl M., lligat al cos de combat d'elit Waffen-SS. “Justícia per a en Karl”, cridaven els manifestants vestits uniformement de negre i marxant al ritme de tambors. També hi havia pancartes contra els mitjans de comunicació públics: “Prou assetjament finançat amb diners dels contribuents”.
La decisió de permetre la manifestació nazi va ser controvertida perquè la crida anava contra periodistes amb noms propis. Per aquest motiu, la policia regional va prohibir-la dimecres al vespre però l'NPD va querellar-s'hi i, divendres a la tarda, el tribunal administratiu de Lüneburg va donar la raó al partit per considerar que la manifestació “no suposava cap perill per a la llibertat d'expressió”. La secció alemanya de Reporters Sense Fronteres va criticar l'autorització perquè l'NPD havia demanat explícitament la mort d'alguns periodistes.
L'NPD va tenir representació en parlaments regionals fins al 2016, però ara ha quedat relegat a representació municipal, en part per l'aparició el 2013 de l'AfD, que aplega els vots d'ultradreta. El Tribunal Constitucional alemany va rebutjar la il·legalització de la formació neonazi argumentant la seva escassa militància –unes 6.000 persones–.