Corea del Nord amenaça d'atacar les bases nord-americanes a l'illa de Guam
L'anunci arriba després de l'advertència del president dels Estats Units de respondre amb "fúria i foc" a les amenaces de Pyongyang
SeülNova amenaça en l'escalada de tensió verbal entre els Estats Units i Corea del Nord entorn de la península coreana. El règim de Kim Jong-un ha anunciat aquest dimecres la seva intenció d'atacar les bases militars nord-americanes a l'illa de Guam.
Ha sigut un portaveu de les forces estratègiques de l'Exèrcit Popular de Corea del Nord, que són les responsables del programa de míssils de Pyongyang, qui ha llançat aquest anunci intimidatori. I ho ha fet just un dia després que el president dels Estats Units, Donald Trump, advertís al règim de Kim Jong-un que "si seguien amenaçant-los es trobarien amb un foc i una fúria mai vistes al món".
Tot i així, Corea del Nord no ha fet referència a aquest missatge incendiari. Sí que ha denunciat, però, nous bombardejos estratègics de Washington a les rodalies de la península coreana. "Els pirates aeris de Guam han tornat a aparèixer al cel just a sobre de Corea per realitzar una maniobra que simula una guerra real", ha denunciat el mateix portaveu nord-coreà a través d'un comunicat.
De fet, els Estats Units ja han realitzat diversos enviaments de B-1B al llarg de l'any per tal de respondre als atacs de Corea del Nord. Concretament, van fer-ho als mesos de maig, juny i juliol, després de diverses proves de míssils de Pyongyang i quan es va conèixer la mort de l'estudiant Otto Warmbier, que es va produir en retornar als Estats Units després que s'hagués passat 17 mesos en coma en una presó de Corea del Nord.
Plans alarmants
Pyongyang, segons ha anunciat el portaveu de l'exèrcit nord-coreà, ja està "analitzant un pla operatiu de foc entorn de Guam amb míssils d'abast mitjà-llarg Hwasong-12 per contenir les principals bases estratègiques dels Estats Units a l'illa, inclosa la base aèria d'Anderson".
L'illa de Guam acull dues bases clau per als Estats Units en la seva estratègia a la zona de l'Àsia-Pacífic: la base naval de Guam i la base aèria d'Andersen, on tenen diversos bombarders estratègics.
Precisament, el míssil amb què Corea del Nord amenaça ara ja va ser llançat el 14 de maig, quan va mostrar un rendiment sorprenent i un abast potencial d'uns 4.500 quilòmetres.
Intercanvi d'amenaces
El règim de Kim Jong-un no ha parat de fer proves amb armes aquest any i, de fet, n'ha anat incrementant la freqüència. En conseqüència, l'administració de Trump ha insinuat la possibilitat d'atacar Corea del Nord de manera preventiva en diverses ocasions.
Arran de les sancions econòmiques anunciades dissabte passat per les Nacions Unides contra Corea del Nord, Pyongyang ha amenaçat amb "accions físiques" contra territori nord-americà perquè considera que Washington és el màxim impulsor d'aquestes mesures.
De fet, les sancions responien al primer míssil balístic intercontinental que Corea del Nord va llançar el 4 de juliol i, una altra vegada, el 28 de juliol, una arma que té capacitat per arribar a territori nord-americà.