Internacional11/02/2016

Kim Jong-un executa el cap del seu exèrcit, segons Corea del Sud

Seül suspèn l'activitat al complex industrial de Kaesong, l'únic projecte conjunt de les dues Corees, i Pyongyang n'expulsa els treballadors i talla tota comunicació amb el país veí

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaQuan Corea del Nord va anunciar que havia provat una bomba d'hidrogen i va encendre totes les alarmes a la comunitat internacional, tan sols havien passat 6 dies del 2016. Des de llavors, les polèmiques generades pel règim de Kim Jong-un han estat constants, gairebé diàries, i amb el llançament d'un coet per posar en òrbita un satèl·lit diumenge passat -entès pel món com una prova encoberta de míssils balístics-, Pyongyang va deixar clar que aquest any vol tenir un paper protagonista a l'escena internacional.

I així com el règim més hermètic del món treu pit de portes enfora, també és ben sabut com sotmet la seva pròpia població a partir de càstigs exemplars de la dissidència. En aquest sentit, l'agència sud-coreana Yonhap ha informat aquest dimecres que Pyongyang hauria executat el cap del seu Estat Major, Ri Yong-gil, per corrupció. La mesura contra el cap de l'exèrcit, assegura una font anònima a la mateixa agència, s'hauria aplicat després que Yong-gil fos acusat d'enriquir-se i conspirar. L'alt càrrec nord-coreà hauria estat substituït ara per Ri Myong Su, exministre de Seguretat.

Cargando
No hay anuncios

De confirmar-se, la mort de Yong-gil seria l'última d'una sèrie de purgues d'alts comandaments ordenats per Kim Jong-un des que va arribar al poder a principis de 2012. La més controvertida va ser la del seu propi oncle i número dos del règim, Jang Song-thaek, a qui va acusar de traïció. Aquella ha estat l'única de les moltes execucions atribuïdes a Pyongyang que Corea del Nord ha difós àmpliament pels mitjans estatals.

El símbol de la reconciliació, paralitzat

Cargando
No hay anuncios

Acostumat a posar-se les mans al cap per aquest tipus de notícies, el govern sud-corea se centra en condemnar les accions que suposen una amenaça directa per al seu territori. És per això que aquest dimecres ha anunciat la suspensió de les operacions del complex industrial de Kaesong (Corea del Nord), l'únic projecte conjunt de les dues Corees, com a resposta al llançament del coet nord-corea a finals de la setmana passada.

El ministeri d'Unificació sud-coreà ha informat de l'entrada en vigor de la "completa paralització" de les operacions a la ciutat fronterera de Kaesong. El polígon d'aquesta localitat, en què uns 54.000 nord-coreans treballen en un total de 124 companyies sud-coreanes, és un símbol de la reconciliació entre les dues corees.

Cargando
No hay anuncios

En resposta per la suspensió d'activitats, Corea del Nord ha designat aquest dijous com a zona militar el complex de Kaesong, n'ha decretat l'expulsió immediata dels sud-coreans que hi treballaven (uns 248, segons Seül) i ha clausurat tots els actius -principalment maquinària i productes acabats- de les empreses del sud que hi operaven. Pel que fa a les vies de comunicació, les dues Corees mantenien fins aquest dijous una línia telefònica civil i una altra militar, però el govern nord-coreà ha decidit tallar-les totes dues.

En els seus més d'onze anys d'història mai, el recinte mai s'havia vist afectat per les sancions imposades a Pyongyang, tot i que va ser clausurat unilateralment per part de Kim Jon-un l'abril de 2013, com a part d'una intensa campanya d'amenaces al Sud i als EUA. Quatre mesos després els dos països van arribar a un acord per reobrir el polígon i des de llavors Seül va pressionar per convertir-lo en una zona industrial internacional, per tal d'evitar un nou tancament arbitrari per part de Pyongyang.

Cargando
No hay anuncios

El llançament del coet porta cua

També pel llançament del suposat satel·lit de Corea del Nord, el Japó ha ampliat aquest dimecres les seves sancions unilaterals contra el règim. El ministre portaveu de l'executiu japonès, Yoshihide Suga, ha explicat que entre les sancions hi ha la limitació dels viatges entre els dos països i la prohibició de l'entrada de vaixells nord-coreans als ports japonesos, inclosos aquells amb fins humanitaris.

Cargando
No hay anuncios

Japó, que considera el recent llançament una "amenaça directa i greu" per la seva seguretat i un "prejudici per a la pau al nord-est d'Àsia i la comunitat internacional", portarà a terme a més un estricte control de les transferències de diners cap a Corea del nord, ha afegit el govern nipó en un comunicat.

Cliqueu aquí per conèixer els detalls de l'últim llançament d'un coet per part de PyongyangMalgrat l'enduriment de les sancions, Suga ha assegurat que el Japó continuarà amb les converses que manté amb Corea del Nord sobre els segrestos de japonesos que el règim de Pyongyang va dur a terme fa dècades. Al juliol de 2014, després d'aconseguir un acord amb el país veí, Tòquio va aixecar part de les sancions unilaterals que mantenia des de 2006 en matèria de desplaçaments i d'enviament de remeses entre els dos països, precisament després que Pyongyang es comprometés a reobrir una investigació sobre el assumpte.