Kim Jong-un es compromet a desmantellar les bases nuclears amb supervisió

Els líders dels dos països també han acordat augmentar el comerç i les comunicacions

Els dos líders coreans es fan una foto amb els documents d'acord signats.
Clara Maseras
19/09/2018
3 min

PequínKim Jong-un ofereix desmantellar immediatament i amb supervisió internacional la base de llançament de míssils i es compromet a negociar la inutilització del complex nuclear de Yongbyon si Washington ofereix contrapartides. Satisfets i sense abandonar els somriures, el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, s'han presentat aquest dimecres davant la premsa per anunciar un acord que, segons ells, conduirà a una península de Corea sense armes nuclears i eliminarà tota amenaça de guerra entre els dos països.

Kim i Moon han ratificat en una declaració conjunta els gestos i promeses desplegats ahir, dimarts, en la primera jornada de la cimera de Pyongyang. Amb l'acord, tots dos han reafirmat el seu compromís amb la desnuclearització. Kim ha assegurat que comença “una nova era de pau i prosperitat”.

El president nord-americà, Donald Trump, s'ha sumat a l'optimisme generalitzat i ha saludat la llista de bons propòsits amb un tuit en què qualificava el moment de “molt emocionant" i assegurava que Kim havia "acceptat permetre les inspeccions nuclears, subjectes a negociacions finals".

Es pot dir que el primer objectiu de la cimera de Pyongyang, desbloquejar les negociacions, sembla assolit. Totes les parts es mostren disposades a seguir avançant en les converses i deixar enrere l'escenari de confrontació i amenaces. Ara caldrà veure si les promeses es fan realitat i si totes les parts parlen en els mateixos termes.

El règim de Pyongyang tancarà de manera unilateral i permanent la plataforma de prova de míssils en Dongchang-ri. I encara més important, ho farà amb la supervisió d'experts, encara que no s'ha concretat quina mena d'experts seran. Aquesta mesura s'adopta sense exigir cap compensació.

Kim Jong-un també s'ha mostrat disposat a desmantellar el complex nuclear de Yongbyon, l'epicentre de desenvolupament del seu programa nuclear, negociant “mesures recíproques” amb els Estats Units. Precisament aquest ha sigut un dels esculls que han paralitzat les negociacions. Corea del Nord exigeix garanties i adoptar mesures recíproques per destruir el seu programa nuclear, mentre que els Estats Units desitgen que Pyongyang faci passos clars i irreversibles abans d'acceptar qualsevol concessió i aixecar les sancions.

Però el procés segueix estant molt obert. Kim Jong-un no especifica si permetrà que membres de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica entrin al país i inspeccionin la clausura d'instal·lacions o si en realitat està parlant d'un altre tipus d’"experts". Tampoc aporta dades de l'arsenal nuclear que es destruirà ni de totes les instal·lacions. I per sobre de tot caldrà veure quina contrapartida exigeix per desmantellar el seu programa.

Els dos presidents coreans conversen mentre dinen a la cimera de Pyongyang

El 2008 Corea del Nord ja va destruir la torre de refrigeració del reactor de Yongbyon, però després del fracàs de les negociacions va tornar a reactivar-lo.

Encara que els resultats no són gaire concrets, el missatge que es dedueix és que totes les parts tenen clara la voluntat de seguir negociant i el líder nord-coreà sembla que porta la iniciativa.

La calculada ambigüitat sobre la desnuclearització s'ha tornat més concreta quan les dues Corees han negociat temes bilaterals. Així, han acordat crear un comitè militar conjunt per resoldre qualsevol conflicte i un protocol de mesures per evitar enfrontaments accidentals que inclou la suspensió de les proves d'armes i la creació d'una zona d'exclusió aèria a la frontera. A més, els dos països eliminaran 11 punts de guàrdia de la zona desmilitaritzada abans de final d'any.

La distensió militar ha anat acompanyada de mesures més socials, com connectar les línies ferroviàries de manera que travessin les fronteres i impulsar les reunions de famílies dividides després de la guerra. S'establirà un lloc fix per a les trobades de les famílies i es permetran reunions amb més freqüència tenint en compte l'edat avançada de molts dels que hi participen.

Moment en què Kim Jong-un i Moon Jae-in signen el document d'acord.

Els sud-coreans també podran tornar a visitar el mont Kumgang, al Nord, un lloc turístic tancat des del 2008 després de la mort d'una turista del Sud pels trets d'un soldat nord-coreà.

A l'horitzó també hi ha la possibilitat de reprendre la cooperació econòmica i reobrir el polígon industrial de Kaesong, on empreses sud-coreanes van desenvolupar línies de producció. La cooperació va ser suspesa el 2016, després del quart assaig nuclear nord-coreà.

També s'han plantejat optar a organitzar conjuntament els Jocs Olímpics del 2032. La bona voluntat ha portat fins i tot a anunciar la promesa de Kim de visitar Seül i convertir-se en el primer líder nord-coreà a trepitjar la capital del Sud. Una manera d'escenificar que s'aposta per mantenir relacions prolongades, sòlides i fins a un cert punt normals. Les que tindrien dos països veïns que no tenen un milió i mig de soldats desplegats a la seva frontera amb armes apuntant-se mútuament des de fa sis dècades.

stats