Johnson fa un altre gir de 180 graus i confina Anglaterra fins al desembre

El Regne Unit supera el milió de contagis oficial i Nicola Sturgeon demana no sortir d'Escòcia

Boris Johnson, durant la seva compareixença a Downing Street, aquest vespre
Quim Aranda
31/10/2020
5 min

LondresAnglaterra tanca fins al desembre. Com a mínim. L'home és l'únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra. Boris Johnson, encara més. I com ja va haver de fer a la primavera, quan es resistia a confinar el país fins que la gravetat dels fets li va fer veure el tsunami de covid-19 que s'acostava i finalment va donar l'ordre de confinament, el premier ha hagut de tornar a fer marxa enrere i desdir-se del seus plans. Fins ahir mateix, però, Downing Street sostenia públicament, en paraules del ministre d'Exteriors i número dos de Johnson, Dominique Raab, que no seria necessari tancar el país. El mateix que el cap de govern havia afirmat al Parlament dimecres.

Aquest vespre, però, el premier ha comparegut en conferència de premsa a Downing Street per anunciar el tancament a tot el territori d'Anglaterra dels serveis no essencials fins al mes de desembre. Comerços, negocis vinculats a l'oci i l'esbarjo o l'espectacle i tota la restauració –pubs, restaurants i cafès, amb excepció dels que serveixin menjar per emportar– hauran d'abaixar la persiana. La gran diferència en relació amb les mesures del març és que, de moment, guarderies, escoles primàries i secundàries i universitats estaran obertes. El missatge clau, però, és el mateix: "Quedeu-vos a casa i protegiu l'NHS [el Sistema Nacional de Salut]".

Boris Johnson s'ha escudat en la contundència d'unes dades molt dolentes per justificar el seu canvi de criteri, que l'oposició laborista feia setmanes que li demanava, seguint els consells dels assessors científics. "Hem de ser humils davant de la natura. I en aquest país, i a tot Europa, el virus s'està estenent més ràpidament fins i tot que en el pitjor dels escenaris previstos. I llevat que no actuem, podríem veure en aquest país milers de morts al dia, amb un pic de mortalitat més alt que a l'abril", ha dit. I després ha apel·lat al sentimentalisme dels anglesos dient-los que "per primer cop en la nostra vida podríem veure com l'NHS no hi seria per atendre'ns, fins i tot encara que tinguéssim la possibilitat de doblar la seva capacitat."

El premier Johnson també ha posat l'esquer del Nadal per ajudar els ciutadans a empassar-se les noves limitacions. "És la meva sincera creença –ha afirmat– que actuant decisivament ara, podrem permetre que totes les famílies del país estiguin juntes" les properes festes.

Les mesures seran vigents dijous, després que siguin sotmeses a la votació del Parlament i eventualment aprovades. La conferència de premsa del premier ha tingut lloc un parell d'hores després que es conegués oficialment que el Regne Unit havia superat oficialment el milió de contagis. Divendres va registrar-ne 21.915 de nous, amb 326 defuncions més.

Finalment, doncs, Johnson i els elements més durs del seu govern, que s'han resistit fins al límit, han hagut d'admetre l'error i/o la ineficàcia del plantejament de les restriccions selectives en la lluita contra el covid-19 d'ençà de l'estiu.

Dades oficials del govern britànic relatives a la pandèmia en les darreres 24 hores

Altres restriccions a què obligarà el govern són la prohibició de contactes en espais interiors entre persones de diferents unitats familiars, amb l'excepció de fer-ho per tenir cura de nens i per a donar suport a persones dependents. En espais exteriors només es permet reunir-se amb una sóla persona que no formi part del nucli familiar. Tanmateix, s'encoratja el teletreball però es fomenta que la indústria i la construcció continuïn l'activitat; es desaconsellen els viatges internacionals, llevat que siguin per feina; igualment es demana no viatjar al Regne Unit, llevat de per les mateixes causes laborals, i les pernoctacions fora de casa només es permetran només pels mateixos motius.

Projeccions catastròfiques

El nou gir de 180 de Boris Johnson es produeix després que divendres el comitè científic que assessora el govern advertís de la seriositat de l'impacte de la pandèmia en les pròximes setmanes i l'enorme pressió que ja suporta el sistema hospitalari. Un dels membres del grup de científics, el professor John Edmunds, va assegurar en declaracions al programa Today, de BBC Radio 4, que "la situació és pitjor que el pitjor escenari raonable" previst, les mateixes paraules que el premier va fer servir en la conferència de premsa. L'índex de contagi (Rt) continua per sobre d'1, entre 1,2 i 1,4, segons les diferents zones del país.

D'acord amb les projeccions, el càlcul de víctimes seria esfereïdor: 85.000 morts al llarg de l'hivern, gairebé el 25% més dels actuals 59.251, d'acord amb l'estadística oficial. Quatre mil víctimes diàries, i un nivell d'infeccions d'entre el 50% i el 150% més en relació amb la primera onada han sigut altres de les variables considerades.

Els models també prediuen que, en cas de no prendre cap acció decisiva, les hospitalitzacions arribarien al màxim a mitjans de desembre, i les morts augmentarien fins almenys a finals del mateix mes, abans de començar a caure a principis de gener.

L'oposició del ministre d'Economia

El nou paquet de restriccions ha caigut com una bomba en un sector del Partit Conservador i a la Confederació de l'Empresariat Britànic, que veu com la campanya de Nadal es perd irremeiablement, després d'un any ja pràcticament perdut. Avui, a més, acabava el programa de protecció de salaris establert al març. Fins ara, el Tresor s'havia fet càrrec del 80% del salari de 9,6 milions de persones. Des de l'1 de novembre, una nova subvenció, molt menys generosa (66%), entrava en vigor, sempre que l'activitat del negoci tingués viabilitat futura, ambigu criteri fixat pel ministre d'Economia. Amb tot, Johnson ha anunciat també aquest vespre que el programa original plantejat al març s'estenia fins al final del nou confinament.

El comitè científic havia demanat des de mitjans de setembre un "curtcircuit" de dues setmanes –com el de Gal·les– per abaixar la xifra de contagis, però Downing Street i, especialment, el ministre d'Economia s'hi resistien.

El primer opositor a la mesura era i és el ministre d'Economia, Rishi Sunak, que ha vist com ha hagut de demanar préstecs al Banc d'Anglaterra per valor de gairebé 255.000 milions d'euros des del mes de març per fer front a totes les ajudes econòmiques per protegir els ingressos de 9,6 milions de treballadors.

Les restriccions anunciades per a Anglaterra no afecten Escòcia, Gal·les ni Irlanda del Nord. El primer ministre gal·lès, Mark Drakeford, s'ha ratificat en l'opinió que els plans del seu govern, que va imposar l'esmentat curtcircuit de dues setmanes, tancant l'hostaleria i la restauració i estenent una setmana les vacances escolars de tardor, seguiran en vigor, en principi, només fins al 9 de novembre. Per la seva banda, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha demanat també aquest dissabte que no es viatgi a Escòcia o des d'Escòcia a Anglaterra. Irlanda del Nord tindrà tots els bars, restaurants i cafès tancats fins al 18 de novembre.

Els dubtes i la gravetat de la situació han quedat ben palesos pel retard en la compareixença de Johnson, que s'ha anat movent des de les 16.00 h, hora local, fins a les 18.50 h. Quasi tres hores en que la maquinària de Downing Street ha tractat de convèncer els diputats tories més refractaris al nou confinament de la imperiosa necessitat de dur-lo a la pràctica per evitar una catàstrofe. Un selecte grup de parlamentaris ha desfilat per la residència del primer ministre per conèixer de primera mà les projeccions sobre la pandèmia.

També hi ha una certa frustració entre el grup parlamentari conservador per la forma en què els anglesos han conegut la notícia del nou confinament, a través de diferents filtracions periodístiques que s'han publicat a la premsa aquest dissabte. Arran d'aquestes informacions, Downing Street ha hagut d'avançar quaranta-vuit hores l'anunci, previst per dilluns. Per aquesta raó Johnson ha hagut de disculpar-se davant dels seus diputats enviant-los una carta en què també es justificava per prendre la decisió que no volia prendre. Tot plegat demostra, una vegada més, el fracàs de l'estratègia contra la pandèmia i també de com l'està comunicant.

stats