Internacional21/12/2020

La UE dona llum verda a la vacuna de Pfizer/BioNTech

La campanya de vacunació podrà començar, com estava previst, aquest diumenge 27 de desembre

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresLa Comissió Europea ha anunciat aquesta tarda l'aprovació de la vacuna contra el covid-19 desenvolupada per Pfizer i BioNTech, tot just unes hores després que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) li donés llum verda per ser utilitzada en tot el territori de la Unió Europea (UE). D'aquesta manera, com ha assenyalat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, diumenge podrà començar la campanya d'immunització massiva contra el coronavirus, tal com estava previst.

Cargando
No hay anuncios

"Afegim un capítol important en la nostra lluita contra el covid-19", ha dit Von der Leyen, que ha remarcat que la Comissió ha donat "autorització de comercialització condicional" a la vacuna un cop l'EMA "ha conclòs que és segura i efectiva". "La vacuna estarà disponible per a tots els països de la UE al mateix moment i en les mateixes condicions", ha destacat la presidenta, que considera que "aquesta és una bona manera d'acabar aquest any complicat i de començar a passar pàgina del covid-19". Von der Leyen també ha remarcat que, després de la vacuna de Pfizer/BioNTech, "altres també seran aprovades si demostren que són segures i efectives". En aquest sentit, ha recordat que el 6 de gener l'EMA decidirà si avala també l'ús de la vacuna de Moderna.

Cargando
No hay anuncios

Aquest és el primer dels prototips que s'autoritza per als 741 milions de ciutadans comunitaris, quan ja fa gairebé tres setmanes que va rebre el permís per ser desplegada al Regne Unit, que va començar a administrar-la el 8 de desembre. Als Estats Units es va aprovar l'11 i les primeres dosis van inocular-se just tres dies després. Aquesta vacuna requereix dues dosis, injectades amb una diferència de 21 dies.

Un repte logístic

Amb el permís de l'EMA s'inicia ara una operació logística de proporcions gegantines pel repte que suposa transportar la vacuna a la temperatura de 80 graus sota zero, condicions que necessita per a la seva conservació i en què s'ha de mantenir fins que es descongela. A partir d'aquest moment té una vida de només cinc dies en frigorífic convencional. La distribució començarà des de la planta de producció de Pfizer a Puurs (Bèlgica) en les pròximes hores. Si res no falla, a tot estirar dimecres ja podrien haver arribar al territori espanyol les primeres caixes de fins a 5.000 unitats, que es distribuiran en 50 dipòsits de tot l'Estat, per començar la vacunació entre el 27 i el 29 de desembre.

Cargando
No hay anuncios

En teoria, tot està preparat per obrir just al final de la setmana una campanya de vacunació massiva que s'allargarà mesos i que, d'entrada, tindrà com a objectiu protegir la població de més risc: gent gran que viu en residències, professionals sanitaris i persones amb discapacitat severa. A Catalunya Salut va demanar 500 infermers i infermeres voluntàries per dur a terme tot el procés i, per ara, ja n'hi ha més de 800. La quantitat i la rapidesa del procés, però, dependrà del nombre de dosis que arribin, impossible de precisar a hores d'ara, perquè serà en funció de la capacitat de producció. En aquest sentit, a principis de mes, la companyia va rebaixar les expectatives de producció de cent a 50 milions de dosis per a aquest 2020.

Cargando
No hay anuncios

A principis de desembre, la previsió del departament de Salut és que fins a finals de gener es podrien rebre fins a 900.000 dosis, xifra que, òbviament, pot variar.

Després que s'anunciés l'aprovació de la vacuna per part de l'EMA, el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assenyalat a Twitter que "el sistema públic de salut de Catalunya està a punt per iniciar la vacunació".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha qualificat el dia d'avui de "jornada històrica". "Som cada cop més a prop de la vacunació davant del covid-19 a Europa i a Espanya", ha subratllat.

"És la notícia que esperàvem", ha dit, per la seva banda, el ministre de Salut italià, Roberto Speranza, en referència a l'aprovació de la vacuna per part de l'EMA, i ha afegit que, malgrat que "la batalla contra el virus encara és complicada", disposar d'una "vacuna eficaç i segura" obre "una nova fase que ens dona més força i confiança".