Internacional16/05/2018

La crisi entre Israel i Turquia s’agreuja

Ankara escorcolla a l’aeroport l’ambaixador israelià, que marxava del país

Eugeni García Gascón
i Eugeni García Gascón

JerusalemEls incidents de dilluns a la franja de Gaza, on la repressió de l’exèrcit israelià va costar la vida a 62 palestins i va causar ferides a gairebé tres milers de persones, ha obert una greu crisi diplomàtica entre Israel i Turquia. Els dos països han cridat a consultes els seus ambaixadors i han expulsat "temporalment" responsables diplomàtics de l’altra part.

Aquest dimecres, quan l'ambaixador israelià Eitan Naeh va abandonar Turquia va ser sotmès a un escorcoll intens per part de la seguretat de l’aeroport d’Istanbul davant les càmeres de televisió. Naeh anava vestit amb roba esportiva i no va sortir pel passadís dels diplomàtics sinó que va escollir sortir pel passadís dels turistes, i per això va ser escorcollat, segons van dir les autoritats d'Ankara, mentre que Israel insisteix que va ser una "humiliació deliberada".

Cargando
No hay anuncios

Poc després, el ministeri d'Exteriors israelià va convocar l’encarregat de negocis de l’ambaixada turca a Tel Aviv i va advertir els periodistes de la seva imminent arribada a la seu del ministeri a Jerusalem. L’encarregat de negocis, Umut Deniz, va ser escorcollat pels guardes de seguretat del ministeri.

Aquests dos incidents van recordar una humiliació semblant que va patir el desembre del 2010 l'ambaixador turc a Tel Aviv, quan el viceministre d’Exteriors israelià, Daniel Ayalon, va ordenar-li que es quedés en un sofà baix i va demanar els periodistes que agafessin imatges de la humiliació. En aquella ocasió, l'incident també va ser a causa de la situació de Gaza, després que els soldats israelians matessin deu activistes turcs a bord del vaixell humanitari 'Mavi Marmara'.

Cargando
No hay anuncios

La crisi d’aquell vaixell es va allargar fins al 2016, quan els ambaixadors dels dos països van tornar a Ankara i Tel Aviv, després que Israel indemnitzés els familiars de les víctimes amb 20 milions de dòlars. Tot i això, les relacions entre els governs respectius no han tornat a ser les mateixes i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el president Recep Tayyip Erdogan no han tornat a reunir-se.

La crisi diplomàtica va escalar ja dimarts amb les declaracions dels dos mandataris. "Netanyahu és el primer ministre d’un estat d’apartheid. Té sang palestina a les mans...", va dir Erdogan abans de suggerir que Netanyahu consultés els deu manaments per aprendre una mica d’humanitat. Netanyahu va replicar immediatament: "Un home que envia milers de soldats turcs per mantenir l’ocupació del nord de Xipre i que envaeix Síria no ens pot predicar quan ens estem defensant [...]. Un home que a les mans té la sang d’incomptables ciutadans kurds a Turquia i a Síria és l’última persona que ens pot predicar sobre l’ètica del combat".

Cargando
No hay anuncios

La situació a Gaza es deteriora

Mentrestant, la situació sanitària a la franja s’ha deteriorat sensiblement. Els turcs han demanat als israelians i als egipcis que deixin aterrar els seus avions per transportar una part dels ferits a Turquia, però els dos països de moment no hi han donat el vistiplau. Hamàs va rebutjar l’entrada a la franja de dos camions israelians carregats d’ajuda humanitària, i el diari 'Haaretz' va dir que als hospitals palestins s’estan fent operacions greus amb anestèsia parcial.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Salah al-Bardawil, dirigent de Hamàs, va dir a un canal de televisió palestí que 50 dels morts dilluns pertanyien a l’organització islamista, una dada que l’exèrcit va donar per bona. L’artilleria israeliana va bombardejar ahir algunes posicions de Hamàs a Gaza després que foc procedent de la franja impactés a tres cases del poble fronterer de Sderot i causés danys materials de poca importància.

Els palestins van protestar la decisió de Guatemala de traslladar la seva ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem, que es va materialitzar ahir. Netanyahu va avançar que hi ha altres països que estan a punt de fer el mateix pas, després del precedent històric dels EUA.