Internacional29/01/2015

Una dècada amb un món menys lliure

Un informe subratlla que els valors de la democràcia s'afebleix a totes les regions pel terrorisme i les dictadures

Ara
i Ara

BarcelonaPer novè any consecutiu, la llibertat la món retrocedeix i situa els ideals democràtics sota l'amenaça més grans dels últims 25 anys. L'alarma la dóna l'organització independent Freedom House que cita com a causes principals del deteriorament de la situació als atacs terroristes, les tàctiques brutals dels règims autoritaris i la invasió russa a Ucraïna.

L'organització analitza l'estat de la salut democràtica del món i alerta que hi ha poc espai per a l'esperança ja que el nombre de països que han empitjorat la seva situació és el doble que els que han pogut avançar pel camí dels drets. En xifres, 61 contra 33, el què explica que el pessimista diagnòstic fet per l'organització, amb seu a Washington.

Cargando
No hay anuncios

"Fins ara, la majoria dels règims autoritaris demanaven respectar els acords internacionals i parlaven de portes cap a fora de les normes de les eleccions i dels drets humans. Ara es barallen per la superioritat del que representa un govern de partit únic, i busquen alliberar-se del jou de les coaccions dels principis diplomàtics fonamentals", afirma Arch Puddington, vicepresident per a la Investigació de l'entitat.

Els referents, a pitjor

Cargando
No hay anuncios

Segons la radiografia de Freedom House, cal estar amatents amb

La invasió de Rússia a Ucraïna, la reducció de les conquestes democràtiques a Egipte per part del govern de Abdelfatah al Sisi o la campanya de repressió del president turc, Recep Tayyip Erdogan, cap a la llibertat de premsa i la societat civil són alguns dels successos que proven la reculada de 2014.

Cargando
No hay anuncios

L'impacte dels atacs terroristes perpetrats per jihadistes radicals des de l'Àfrica Occidental fins al Sud d'Àsia, passant per l'Orient Mitjà, és l'altra raó de pes que va fer disminuir la llibertat a nivell mundial, segons l'organització nord-americana.

Cuba avança, Mèxic retrocedeix

Cargando
No hay anuncios

A l'Amèrica Llatina, Cuba és l'únic país que segueix sent no lliure, però el document destaca la normalització de les relacions entre aquest país i els Estats Units com un gran pas per a la conquesta de les llibertats.

No obstant això, retrocedeixen Mèxic -per la violència impune, retratada en la desaparició dels 43 estudiants d'Iguala, Equador -per augmentar els límits de la llibertat d'expressió i el control de la xarxa-, Haití -per la persecució a l'oposició i contra la llibertat de premsa- i Veneçuela, per la repressió als opositors del govern de Nicolás Maduro.

Cargando
No hay anuncios

Els pitjors dels pitjors països per a la llibertat són la República Centreafricana, Guinea Equatorial, Eritrea, Corea del Nord, Aràbia Saudita, Somàlia, Sudan, Síria, Turkmenistan i Uzbekistan, mentre que els pitjors dels pitjors territoris són el Tibet i el Sàhara occidental.