Un 30% dels estudiants portuguesos es queden sense proves de selectivitat per una vaga de professors
Els professors es manifesten en contra de les retallades salarials, els augments dels horaris de treball, la mobilitat laboral i per la reducció de personal. Els exàmens es repetiran el 2 de juliol
Barcelona22.000 dels 75.000 estudiants portuguesos s'han quedat sense fer la prova de llengua portuguesa que forma part de les proves de selectivitat degut a una vaga de professors, que protesten contra les retallades salarials, augments dels horaris de treball, de mobilitat laboral i de reducció de personal. La policia ha hagut d'intervenir perquè estudiants de centres de Braga i Viseu s'han manifestat i han ocupat les aules, descontents per la falta de professors que no ha permès que tots poguessin fer l'examen.
El govern ha minimitzat els efectes de l'aturada assegurant que un 70% dels estudiants han pogut fer l'examen previst de llengua portuguesa mentre els dos principals del sector, la Federació Nacional de Professors de Portugal (Fenprof) i la Federació Nacional d'Educació, calculen que la vaga ha tingut un seguiment d'entre el 80 i el 90%.
El Ministre d'Educació de Portugal, Nuno Crato, ha explicat que els estudiants que no han pogut fer la prova de llengua portuguesa, de matèria comuna per a tots els estudiants, la podran fer el proper 2 de juliol. El secretari general de Fenprof (el principal sindicat del sector), Mário Nogueira, ha assegurat que tot i que més de 50.000 estudiants han pogut fer els exàmens les mesures adoptades pel ministeri d'Educació per evitar la protesta han estat "ridícules" i "vergonyoses". Crato també ha deixat la porta oberta a que els estudiants que han pogut fer les proves però que han estat afectats pels aldarulls, puguin repetir els exàmens.
Aquesta vaga de professors és un primer test a nivell educatiu per al govern portuguès, ja que els principals sindicats del país estan preparant una vaga general pel proper 27 de juny. Els principals sindicats del país, demanen la fi de les retallades de serveis estatals i més polítiques per combatre l'atur, superior al 18% després de tres anys de crisi i de recessió a Portugal.