Destrucció total al pas de Boko Haram

Amnistia Internacional i Human Rights Watch mostren fotografies que demostren la devastació després d'un atac dels milicians

Marta Rodríguez
15/01/2015
2 min

BarcelonaDues setmanes després de l'atac de Boko Haram a les localitats de Baga i Doro Gowon, el govern de Nigèria continua callat i tan sols ha sortit a negar el balanç apuntat per Amnistia Internacional que els milicians haurien pogut matar 2.000 persones. L'exèrcit nigerià ha rebaixat la xifra fins els 150 i no hi ha hagut cap declaració oficial ni de condemna del brutal atemptat, que de confirmar-se seria el més mortífer del grup que lidera Abubakar Shekau.

Però a falta de xifres confirmades sobre el terreny, Amnistia Internacional acaba de fer públiques unes imatges que evidencien visualment la magnitud de la catàstrofe que el 3 de gener van ocasionar els milicians de Boko Haram. Les fotografies mostren l'abans i el després de l'atac amb la comparació d'una fotografia del 2 de gener i una altra del 7 en què es detecta la destrucció dels arbres i zones forestals de l'àrea atacada.

Segons l'organització humanitària, 3.700 edificis han quedat destrossats o danyats. Els milicians van entrar a Baga i d'altres 16 petits municipis del seu voltant cremant tot el què trobaven al seu pas i matant a trets els civils indefensos. Cases, clíniques i escoles han quedat inservibles, en una zona rural, empobrida i amb mancances de serveis bàsics. Arran de l'atac, milers de persones han fugit de les seves cases per por a més atacs buscant refugi a les selves del veí llac del Txad o la ciutat de Maiduguri, la capital de l'estat de Borno.

"Aquestes imatges detallades mostren la devastació de proporcions catastròfiques en dos pobles, un dels quals va ser gairebé esborrat del mapa en l'espai de quatre dies", denuncia Daniel Eyre, investigador d'Amnistia Internacional per a Nigèria, que subratlla que amb aquest atac Boko Haram ha pujat la intensitat de les seves accions fins fer l'atac més mortífer.

Amnistia ha recollit testimonis dels supervivents, de funcionaris del govern local i d'activistes a favor dels drets humans que coincideixen a parlar de centenars de morts. "Van matar molta gent, potser vaig veure 100 morts en aquell moment al voltant de 100 morts en aquell moment a Baga", explica un dels supervivents a l'entitat. "Vaig córrer cap a la muntanya i ens continuaven disparant i amagant", recorda.

Un altre testimoni explica com els milicians disparaven indiscriminadament, fins i tot matant nens i una dona que en aquell moment estava de part.

Una altra fotografia de satel·lit publicada per Human Rights Watch de l'impacte de l'atac a Doro Gowon, a tres quilometres de Baga.

Human Rights Watch també ha fet pública una fotografia en què es veu la desolació de Baga i Dorow. L'entitat estima que el 10% de la primera ciutat ha quedat totalment destruïda, tot i que la pitjor part de l'atac se l'emporta la veïna localitat, on el 60% d'edificis i estructures estan reduïdes a cendra.

Els milicians van trobar poca resistència d'una societat cansada de l'ofensiva. A més, poques setmanes abans el grup terrorista havia atacat una base militar a l'àrea que allotjava efectius de la força multinacional creada per combatre els insurgents nigerians.

stats