Detingut a París el banquer del genocidi de Ruanda
Félicien Kabuga, de 84 anys, està acusat d'enviar missatges d'odi i armar la milícia hutu
MartorellConsiderat com el banquer del genocidi de Ruanda i un dels fugitius més buscats per la justícia internacional, la policia ha detingut aquest dissabte a prop de París Félicien Kabuga, acusat de pagar les armes de les milícies hutus que durant els 100 dies del 1994 van matar 800.000 tutsis i hutus moderats. Tard perquè han passat 26 anys des dels assassinats, i vell, perquè Kabuga té 84 anys, però finalment s'ha pogut atendre l'ordre de cerca i captura que hi havia contra aquest empresari que vivia en territori francès sota una identitat falsa i sobre el qual hi havia una recompensa de 5.000 milions de dòlars.
Les autoritats franceses han informat que la detenció s'ha produït a les 7 del matí en una casa llogada per la família Kabuga amb un nom fals, a la localitat d'Asnières-sur-Seine després d'una operació "sofisticada i coordinada amb cerques simultànies en diversos llocs". S'espera que l'empresari ruandès passi a disposició de la fiscalia del Tribunal Penal Internacional per posteriorment ser transferit a Arusha, la històrica ciutat de Tanzània seu del Tribunal Africà de Drets Humans i dels Pobles.
La fiscalia del Tribunal de l'Haia ha qualificat la detenció de Kabuga com la més important des de la del general serbi Ratko Mladic, responsable del genocidi bosnià dels primers anys dels 90, l'any 2010. "La detenció de Félicien Kabuga avui és un recordatori que els responsables de genocidi poden rendir comptes, fins i tot 26 anys després dels seus crims", ha dit el fiscal del Mecanisme per als Tribunals Penals Internacionals, Serge Brammertz, que ha donat les gràcies a la "contribució essencial" de l'Europol i Interpol, així com de les fiscalies de Ruanda, Bèlgica, el Regne Unit, Alemanya, els Països Baixos, Àustria, Luxemburg, Suïssa i els Estats Units.
Kabuga va ser un dels molts responsables del genocidi –que va durar més enllà dels tres mesos investigats– que van aconseguir fugir del país impunement aprofitant el descontrol instal·lat, en una escapada que el va dur a Suïssa, el Zaire (actual República Democràtica del Congo), Kènia i posteriorment a França, on es creu que comptava amb una xarxa d'ajuda i de suport.
Precisament, el fet que la seva detenció s'hagi produït a França torna a posar sobre la taula el paper de França en el genocidi, pel seu suport al govern de Juvénal Habyarimana, assassinat mentre volava al costat del president de Burundi l'abril del 1994, contra el Front Patriòtic de Ruanda, amb domini tutsi i del qual era general Paul Kagame, actual president del país africà que mai ha hagut de respondre a les acusacions d'assassinats dels seus homes a partir del 1994.