Detingut a Granollers el responsable del major ciberatac a internet, ocorregut el març passat
Es tracta de l'activista holandès Sven Olaf Kamphuis, responsable del major ciberatac de denegació de serveis distribuïda (DDOS) de la història
BarcelonaAgents de la Policia Nacional han detingut a Granollers (Vallès Oriental) l'activista holandès Sven Olaf Kamphuis, de 35 anys, com a responsable del major ciberatac de denegació de serveis distribuïda (DDOS) de la història, que al mes de març passat va col·lapsar internet a tot el món.
La portaveu de la Policia Nacional, María Buyo, ha explicat que les investigacions es van iniciar a Holanda després que al març es detectessin una sèrie d'atacs informàtics contra una companyia anti-'spam', que també van afectar els Estats Units i el Regne Unit.
Considerat el major ciberatac del món, va col·lapsar internet pels intents d'obtenir el control dels servidors afectats.
Una DDOS provoca una sobrecàrrega dels recursos del sistema informàtic fins que la xarxa s'alenteix pels accessos massius.
Buyo ha indicat que els atacs informàtics i els intents de l'empresa per recuperar el control dels seus servidors van provocar un alentiment del trànsit a internet a tot el món.
La investigació policial va permetre atribuir la responsabilitat dels atacs al grup Stophaus, l'organitzador del qual, Sven Olaf Kamphuis, nascut a Alkmaar (Holanda), residia a Espanya, en un domicili de Granollers.
Anteriorment, no obstant això, es va constatar que es desplaçava per diferents punts de la geografia espanyola en una furgoneta que utilitzava com a oficina informàtica mòbil, dotada de diferents antenes per escanejar freqüències.
A casa seva, "un búnquer informàtic", segons la Policia, tenia nombrosos equips informàtics i hi havia establert el seu centre de comunicacions, des d'on va arribar a entrevistar-se amb diferents mitjans de comunicació internacionals arran d'aquests atacs informàtics.
El passat 25 d'abril es va produir l'arrest, a petició de les autoritats judicials dels Països Baixos, en compliment d'una ordre de detenció europea, a més de l'entrada i registre al domicili de l'investigat.
Durant la seva detenció, l'arrestat deia ser diplomàtic i "ministre de telecomunicacions i afers estrangers de la república del Ciberbúnquer".
En el registre del seu habitatge, en el qual van participar policies holandesos, van ser intervinguts dos ordinadors portàtils i documentació diversa relativa a la seva activitat delictiva.
L'operació, portada a terme per la Brigada d'Investigació Tecnològica (UDEF Central) pertanyent a la Comissaria General de Policia Judicial, en col·laboració amb la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, va comptar amb el suport de les brigades de delinqüència tecnològica de diferents països com Holanda, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units.
La Policia Nacional subratlla que "la perfecta coordinació internacional entre els països afectats va ser clau per a la investigació".