Internacional16/01/2019

Sánchez s'espolsa al Parlament Europeu la responsabilitat de fer una proposta política per a Catalunya

16 eurodiputats li mostren cartells grocs amb la cara dels presos i exiliats durant la intervenció

Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
i Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa

Madrid / Brussel·lesEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres al ple del Parlament Europeu, a Estrasburg, on, per molt que el líder espanyol s'ha volgut focalitzar en Europa, la qüestió catalana ha aparegut des de bon començament, tant en la seva compareixença com en la roda de premsa posterior. Sánchez s'ha espolsat la responsabilitat de fer una proposta política per a Catalunya, demanant primer a l'independentisme que admeti que no té majoria social a Catalunya i evitant entrar en el debat sobre els presos polítics que eurodiputats i periodistes internacionals han posat damunt la taula.

D'entrada, 16 eurodiputats membres de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya han mostrat, al principi de la compareixença, cartells de suport als presos polítics catalans, demanant-ne la llibertat i l'aixecament dels càrrecs contra els exiliats. Aquesta plataforma és la mateixa que va sol·licitar trobar-se amb Sánchez aprofitant la visita a Estrasburg, una petició denegada.

Cargando
No hay anuncios

Uns quants eurodiputats li han reclamat diàleg amb Catalunya, i Sánchez ha defensat, com fa habitualment en els discursos a Espanya, que a Catalunya des del 9 de novembre del 2014 hi ha hagut "cinc votacions" en què "com a molt un 48%" han donat suport a la independència, motiu pel qual, segons ell, l'independentisme no té una "majoria social".

Cargando
No hay anuncios

A més, ha volgut diferenciar el cas de Catalunya de les "tensions territorials" en altres països europeus, com les que hi ha Còrsega, el Vèneto i Baviera. La diferència, per a Sánchez, és que quan s'hi ha pronunciat el TC "aquestes forces [territorials] han acatat les sentències" i a Espanya, segons ell, això "no ha passat". El president espanyol també ha criticat el PP, a qui ha acusat de no ser "lleial" al govern espanyol en la qüestió catalana a diferència del PSOE, que va ser "lleial a l'Estat" quan era a l'oposició.

L'independentisme, segons ell, ha d'obrir un diàleg perquè "Catalunya ha de parlar amb Catalunya", i el govern d'Espanya ha de "facilitar el diàleg". "A Catalunya el problema no és la independència, és la convivència", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

Entre les intervencions crítiques amb la política sobre Catalunya de Sánchez hi ha hagut la del diputat francès dels Verds José Bové, que ha considerat que no es podrà obrir un diàleg mentre hi hagi presos polítics, i la del diputat independent britànic William Dartmouth, que ha suggerit a Sánchez que faci campanya per l'alliberament dels presos. El mateix ha demanat la portaveu dels Verds, Ska Keller, que ha demanat al president espanyol que trobi una solució política i dialogada al conflicte.

Sánchez assegura que aprovarà els pressupostos a l'abril

Demana a les forces de centre que no es deixin "entabanar" per Vox

L'arribada de Vox al Parlament andalús també ha sigut un dels grans temes de debat. Alguns eurodiputats europeus s'hi han mostrat preocupats, sobretot des de la banda esquerra de l'hemicicle, des d'on s'ha criticat que Ciutadans i el PP hi hagin pactat. El president espanyol ha afirmat que "s'ha creuat una frontera que hi ha a Europa, que és que no es pot pactar amb la ultradreta". Però el que més preocupa al líder espanyol no és el nombre de cadires que ocupi aquest partit d'extrema dreta en una "cambra territorial determinada", sinó que marqui l'agenda dels partits de centredreta, que no es deixin "entabanar", ha afirmat. Però un eurodiputat francès del partit de Le Pen ha aprofitat l'ocasió per respondre en nom de Vox –de Santiago Abascal– per retreure al govern socialista una política migratòria "desastrosa".

Cargando
No hay anuncios

Però els eurodiputats de la bancada popular, com Esteban González Pons, li han retret en aquest cas que ell hagi pactat amb independentistes, exterroristes i l'extrema esquerra per governar, i que ara busqui el suport d'aquests partits per pactar els pressupostos generals de l'Estat. Sánchez ha respost amb contundència que aprovaria els comptes cap a l'abril, una afirmació que després ha matisat en roda de premsa assegurant que ell, com a antic esportista, sempre surt al camp amb esperit guanyador.

Sánchez s'ha presentat en tot moment com un líder socialista europeista, recalcant que davant l'euroescepticisme creixent que també ha arribat al parlamentarisme espanyol, toca "protegir Europa si es vol que Europa protegeixi els seus ciutadans". Però no ha pogut evitar haver de defensar la "independència" del sistema judicial espanyol, citant fins i tot un rànquing de 'The Economist' que situa Espanya com una de les cinc democràcies plenes, segons paraules del president espanyol, en resposta a la pregunta d'una periodista que li ha demanat "què l'impedeix d'impulsar un diàleg polític amb Catalunya". Els presos catalans "tindran totes les garanties per defensar-se", ha assegurat.