Internacional30/09/2017

Brussel·les creu que Barcelona compleix tots els requisits per acollir l'Agència Europea del Medicament

La Comissió Europea publica l'avaluació de les 19 ciutats candidates

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesBarcelona compleix tots els criteris per ser la nova seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA), segons l'informe que ha publicat aquest dissabte la Comissió Europea. El document analitza des d'un punt de vista tècnic el compliment dels requisits per a les 19 ciutats que aspiren a acollir l'EMA, entre els quals hi ha tenir un aeroport internacional, gran capacitat hotelera, escoles internacionals i vivendes pels treballadors de l'agència i les seves famílies.

Brussel·les destaca en l'informe que Barcelona té connexió amb totes les capitals europees en un màxim de tres hores i 72.000 places de capacitat hotelera. La CE també recull en el seu informe que Barcelona oferirà suport a les famílies dels treballadors "per integrar-se al mercat laboral" de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Un dels criteris més importants, que Barcelona compleix, és tenir disponible –construït i a punt per poder fer-hi la mudança– l'edifici que ha d'acollir l'EMA. En aquest cas, la ciutat catalana posa a disposició de l'Agència Europea del Medicament la Torre Glòries, l'antiga Torre Agbar. Algunes de les principals rivals de Barcelona, com Amsterdam, encara han de construir l'edifici que serviria per acollir l'EMA.

Barcelona, ben posicionada

Cargando
No hay anuncios

Del document se'n desprèn que la capital catalana està entre les ciutats més ben posicionades per acollir l'agència, tot i que a l'informe no hi ha cap rànquing ni cap tipus de valoració. El punt feble de la candidatura de Barcelona és que l'Estat ja acull actualment tres agències europees (a Alacant, Bilbao i Vigo), atès que la UE intenta repartir les seves agències entre els diferents socis.

L'EMA és actualment a Londres però s'haurà de reubicar a una altra ciutat europea quan tingui lloc la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, prevista per al març del 2019. Està previst que els 28 governs de la UE –tots menys el del Regne Unit– decideixin el nou emplaçament de l'EMA al novembre.

Cargando
No hay anuncios

Tensions polítiques

Tot i que la candidatura de Barcelona ha estat impulsada de forma conjunta per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el govern espanyol, la situació generada a Catalunya pel referèndum d'aquest diumenge ha generat certes tensions entre les administracions. De fet, aquesta setmana s'havia de celebrar a Brussel·les l'acte públic de presentació de la candidatura, just abans de la publicació de l'informe de la Comissió Europea, però s'ha acabat ajornant.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a TV3, el conseller de Salut, Antoni Comín, va revelar ahir que la decisió d'ajornar l'acte per promocionar la candidatura de Barcelona es va prendre de mutu acord entre la Generalitat, el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona. Comín va explicar que totes tres administracions van entendre que era "més adequat" fer aquesta presentació pública després del referèndum. El conseller de Salut també va assegurar que el Govern estudiarà si després de l'1-O es pot continuar col·laborant amb el govern espanyol per a la candidatura de Barcelona.