Almenys tres morts en un embús humà a l'Everest
L'aglomeració de persones complica la feina dels equips mèdics
BarcelonaPujar a l'Everest ja no és una fita només assolible per superhomes. Avui qui decideix pujar aquesta muntanya de 8.848 metres ho fa només amb cinc bombones d'oxigen a l'esquena, que atenuen l'esforç, de la mateixa manera que ho fan un seguit de cordes fixes a la muntanya a les quals es poden agafar els escaladors, tant de pujada com de baixada, sempre acompanyats dels xerpes. Amb tantes facilitats, cada cop més persones s'atreveixen a fer el cim, fins al punt que els alpinistes han de fer cua a causa de la gran afluència de gent. Almenys tres persones han mort en aquest embús humà.
El rècord s'ha batut aquest dimecres: fins a 200 persones han decidit escalar la muntanya i han format cues que han durat hores. Això ha fet que l'espera per baixar hagi sigut llarguíssima i dues persones perdessin la vida.
Nihal Ashpak Bagwan, de 27 anys, i Anjali Sharad Kulkarni, de 54, tots dos de nacionalitat índia, van morir a 8.850 metres d'altitud. "Bagwan va morir per deshidratació i cansament després de quedar atrapat en un embús de persones", ha explicat Keshab Paudel, de l'agència de senderisme Peak Promotion. Per la seva banda, l'agència Arun Treks and Expeditions explicava que el seu client, Kulkarni, havia mort també per extenuació. En total, són sis els morts o desapareguts a l'Everest en aquesta última setmana, segons informa Reuters.
Cada cop més alpinistes volen fer el cim de l'Everest. L'any 2017, 715 escaladors van pujar a la muntanya més alta del món. El 2018 van fer el cim 807 escaladors, i aquest any les xifres podrien fregar el miler.
Des del camp base, el representant del ministeri de Turisme del Nepal Gyanendra Shrestha ha confirmat a l'agència Efe que uns 250 muntanyencs van sortir del camp IV (a 7.900 metres) la nit de dimarts a dimecres, dels quals més de 200 van aconseguir fer el cim més alt del món.
Segons les autoritats, més de 750 persones han obtingut permís per pujar a l'Everest per la via nepalesa, i almenys 140 ho faran per la via xinesa. Només aquesta temporada s'han donat un total de 378 llicències i, mentre cada cop se sol·liciten més permisos per pujar, ja han mort 13 persones als pics més alts: tres al Kanchenjunga, tres més al Makalu, un al Lhotse, un a l'Annapurna i un altre al Cho Oyu i, finalment, quatre a l'Everest.